Skip to main content

Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid

De Linux wereld schrok onlangs op van nieuwe kwetsbaarheid in de XZ libraries, onderdeel van nogal wat Linux distributies. Dat dergelijke kwetsbaarheden blijven terugkeren, verwondert nauwelijks. Wat wel verbaast, is dat organisaties zo weinig ondernemen om zich te wapenen tegen dit type kwetsbaarheden en achterpoortjes. Het ligt niet aan een gebrek aan tools, wel aan een gebrek aan visie en beleid.

Hoewel de XZ kwetsbaarheid minder impact heeft dan Log4J, kent deze case wel een aantal merkwaardige eigenschappen. Zo blijkt dat de ontwikkelaar die de kwetsbaarheid inbouwde, zelf meewerkte aan het ontwikkelen en onderhouden van componenten van de XZ library. Dat liet deze persoon toe vertrouwen te wekken in de Linux wereld, waarna die kans zag achterpoortjes te gaan inbouwen. Bovendien had de ontwikkelaar een langetermijnvisie. Wie het tv format De Mol? kent, weet dat de mol meestal na acht afleveringen ontdekt wordt. Deze XZ mol slaagde erin zich anderhalf jaar schuil te houden. Net als alle deelnemers aan genoemd programma verdacht zijn, kan nu plots iedereen uit de Linux ontwikkelaarsgemeenschap een potentiele schurk zijn. Wie weet wat een ontwikkelaar tussen de vele lijnen code weggemoffeld heeft?

Uit deze nare cybercrime episode kunnen we een aantal lessen trekken.

  • Weet dat het eraan komt

Solarwinds, Kaseya, Log4J, XZ,… De nieuwe bedreigingen voor de cybersecurity volgen elkaar in hoog tempo op. Zeker in de huidige geopolitieke omstandigheden kan je er donder op zeggen dat Russen, Chinezen, Iraniers en Noord Koreanen, en wellicht ook Amerikanen, Engelsen en Nederlanders, ergens wat regels code aan het schrijven zijn die overheidsinstanties, bedrijven en zelfs het hele internet plat kunnen leggen. Merk op dat 99 procent van internet draait op Linux, er zijn vast nog wat veelgebruikte libraries die niet helemaal safe zijn. Ga dus niet op je lauweren rusten nadat je Log4J of XZ aangepakt hebt. In de security wereld ben je nooit klaar.

  • Voer een proactief beleid rond cybersecurity

De meeste aanvallen komen binnen via een onbeveiligde endpoint. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is elk endpoint te inventariseren en constant van de nodige updates en upgrades te voorzien. Wanneer een organisatie vertelt dat ze alle pc s geinventariseerd hebben, dan geldt de raad ze altijd nog eens te tellen. We weten immers: schaduw it zit overal. En zodra een afdeling een eigen budget kan besteden, ontstaat schaduw it. Daarom is het belangrijk om een tool in te zetten die alle endpoints kan ontdekken, inventariseren en controleren op patches en upgrades.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen