Skip to main content

Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data

Antivirusprovider Avast heeft in Tsjechie een AVG boete van 14 miljoen euro gekregen. Het bedrijf verkocht jarenlang gebruikersdata door aan adverteerders, door middel van een browserextensie die juist bedoeld was om zulke data te blokkeren. Eerder kreeg Avast al zo n boete in de VS.

De Tsjechische privacytoezichthouder, de Urad pro ochranu osobnich udaju, of UOOU, geeft Avast een AVG boete van 351 miljoen Tsjechische kroon, omgerekend 13,94 miljoen euro. Het bedrijf krijgt de boete vanwege Jumpshot. Avast begon in 2014 met het aanbieden van een browserextensie die thirdpartytrackingcookies blokkeerde, maar de extensie verzamelde juist zelf gegevens van gebruikers. Avast verkocht die door aan advertentieplatforms. Dat deed het via een dochterbedrijf genaamd Jumpshot.

De UOOU zegt nu dat Avast in 2019, toen de AVG van kracht was, data van in ieder geval 100 miljoen gebruikers verwerkte. Het bedrijf stopte overigens in 2020 zelf met de verkoop hiervan toen verschillende media, waaronder Vice en PCMag, achter de datahandel kwamen. Volgens de privacytoezichthouder informeerde Avast gebruikers niet over wat er met hun data gebeurde.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen