Skip to main content

OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk

De Oostenrijkse privacygroep NOYB heeft een klacht ingediend tegen het Amerikaanse OpenAI, omdat de AI chatbot ChatGPT onjuiste informatie niet corrigeert en de EU regels voor gegevensbescherming overtreedt.

Regelgeving onder de loep

Deze kwestie kwam aan het licht toen een publiek figuur herhaaldelijk onjuiste persoonlijke informatie ontving van ChatGPT, in tegenstelling tot zijn werkelijke gegevens. OpenAI weigerde naar verluidt de foutieve gegevens te corrigeren of te verwijderen, met het argument dat hun systeem beperkt is in de mogelijkheid om gegevens aan te passen.

De klacht van NOYB, wat staat voor None of Your Business, is ingediend bij de Oostenrijkse gegevensbeschermingsautoriteit en eist een onderzoek naar de gegevensverwerkingspraktijken van OpenAI. De zaak benadrukt de bredere bezorgdheid over de naleving van de General Data Protection Regulation, GDPR, door AI technologieen, die nauwkeurigheid en transparantie in de verwerking van gegevens over individuen verplicht stelt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen