Skip to main content

EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij

Het Europees Parlement gaat akkoord met de oprichting van een data platform voor de uitwisseling en hergebruik van gezondheidsgegevens, EHDS, European Health Data Space, in de hele EU. Een voorstel van de Europese Commissie om de toegang tot grensoverschrijdende medische gegevens te vergemakkelijken, kreeg een ruime meerderheid.

Dankzij de nieuwe regels profiteren burgers van onmiddellijke en eenvoudige toegang tot hun digitale gezondheidsgegevens wanneer ze zich in de EU bevinden, ongeacht hun locatie. Wanneer een patient bijvoorbeeld een zorgvraag in het buitenland heeft, dan zullen beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, indien nodig, toegang kunnen krijgen tot informatie uit de lidstaat van herkomst van de patient. Buitenlandse artsen kunnen hierdoor sneller bepalen wat nodig is. Tests en onderzoeken hoeven minder vaak te worden herhaald. Verwacht wordt dat de patientenzorg over de grens hierdoor verbetert. Daarnaast wordt onder strikte voorwaarden het gebruik van gezondheidsgegevens toegestaan voor onderzoek naar nieuwe behandelingen. Ook de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en medische apparatuur krijgt een impuls. Kortom, de hele volksgezondheid kan er door verbeteren, aldus de Europese Commissie.

Opt out

De Commissie benadrukt dat voor de EHDS een zeer stringent juridisch kader is ingesteld. Een bezwaarsysteem, opt out, regelt de inspraak van patienten. Het gebruik van geanonimiseerde of gepseudonimiseerde gegevens moet problemen met de privacy voorkomen. De EHDS wordt wet wanneer de Europese Raad, van regeringsleiders, definitieve goedkeuring heeft gegeven. Verwacht wordt dat deze laatste horde zonder moeite wordt genomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen