Skip to main content

EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij

Het Europees Parlement gaat akkoord met de oprichting van een data platform voor de uitwisseling en hergebruik van gezondheidsgegevens, EHDS, European Health Data Space, in de hele EU. Een voorstel van de Europese Commissie om de toegang tot grensoverschrijdende medische gegevens te vergemakkelijken, kreeg een ruime meerderheid.

Dankzij de nieuwe regels profiteren burgers van onmiddellijke en eenvoudige toegang tot hun digitale gezondheidsgegevens wanneer ze zich in de EU bevinden, ongeacht hun locatie. Wanneer een patient bijvoorbeeld een zorgvraag in het buitenland heeft, dan zullen beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, indien nodig, toegang kunnen krijgen tot informatie uit de lidstaat van herkomst van de patient. Buitenlandse artsen kunnen hierdoor sneller bepalen wat nodig is. Tests en onderzoeken hoeven minder vaak te worden herhaald. Verwacht wordt dat de patientenzorg over de grens hierdoor verbetert. Daarnaast wordt onder strikte voorwaarden het gebruik van gezondheidsgegevens toegestaan voor onderzoek naar nieuwe behandelingen. Ook de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en medische apparatuur krijgt een impuls. Kortom, de hele volksgezondheid kan er door verbeteren, aldus de Europese Commissie.

Opt out

De Commissie benadrukt dat voor de EHDS een zeer stringent juridisch kader is ingesteld. Een bezwaarsysteem, opt out, regelt de inspraak van patienten. Het gebruik van geanonimiseerde of gepseudonimiseerde gegevens moet problemen met de privacy voorkomen. De EHDS wordt wet wanneer de Europese Raad, van regeringsleiders, definitieve goedkeuring heeft gegeven. Verwacht wordt dat deze laatste horde zonder moeite wordt genomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Het aantal cyberaanvallen op kritieke infrastructuur is in een jaar tijd met 30 procent toegenomen
Verder lezen
Bankmedewerker verkocht persoonsgegevens oudere klanten aan criminelen
Verder lezen
Persoonlijke gegevens van ruim 1000 leerlingen gelekt bij datalek in Amersfoort
Verder lezen
Cyberopslag is een essentieel onderdeel van de gegevensbeveiligingsstrategie
Verder lezen
Let op, gebruik AI chatbot kan leiden tot datalekken
Verder lezen
Rabobank moet gegevens vermeende oplichter met getroffen klant delen
Verder lezen
De mate waarin organisaties zijn voorbereid op een cybercrisis loopt sterk uiteen
Verder lezen
Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen
AP: kabinet moet wet aanpassen om journalisten bij Kadaster database te laten
Verder lezen
Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen