Skip to main content

EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij

Het Europees Parlement gaat akkoord met de oprichting van een data platform voor de uitwisseling en hergebruik van gezondheidsgegevens, EHDS, European Health Data Space, in de hele EU. Een voorstel van de Europese Commissie om de toegang tot grensoverschrijdende medische gegevens te vergemakkelijken, kreeg een ruime meerderheid.

Dankzij de nieuwe regels profiteren burgers van onmiddellijke en eenvoudige toegang tot hun digitale gezondheidsgegevens wanneer ze zich in de EU bevinden, ongeacht hun locatie. Wanneer een patient bijvoorbeeld een zorgvraag in het buitenland heeft, dan zullen beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, indien nodig, toegang kunnen krijgen tot informatie uit de lidstaat van herkomst van de patient. Buitenlandse artsen kunnen hierdoor sneller bepalen wat nodig is. Tests en onderzoeken hoeven minder vaak te worden herhaald. Verwacht wordt dat de patientenzorg over de grens hierdoor verbetert. Daarnaast wordt onder strikte voorwaarden het gebruik van gezondheidsgegevens toegestaan voor onderzoek naar nieuwe behandelingen. Ook de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en medische apparatuur krijgt een impuls. Kortom, de hele volksgezondheid kan er door verbeteren, aldus de Europese Commissie.

Opt out

De Commissie benadrukt dat voor de EHDS een zeer stringent juridisch kader is ingesteld. Een bezwaarsysteem, opt out, regelt de inspraak van patienten. Het gebruik van geanonimiseerde of gepseudonimiseerde gegevens moet problemen met de privacy voorkomen. De EHDS wordt wet wanneer de Europese Raad, van regeringsleiders, definitieve goedkeuring heeft gegeven. Verwacht wordt dat deze laatste horde zonder moeite wordt genomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen