Informatiebeveiliging: topprioriteit in de zorg

De manier waarop medisch assistenten hun werkzaamheden uitvoeren, is de afgelopen jaren flink veranderd. Mappen vol met door zorgverleners handmatig ingevulde declaratieformulieren voor zorgverzekeraars?

Kasten vol met papieren clienten- of patientendossiers? Tegenwoordig wordt ook in de zorg vrijwel alles digitaal verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan digitale zorgverlening, maar ook aan administratieve processen en registratie tijdens het verlenen van de zorg. Waarom duurde het zo lang om de zorg te digitaliseren? En hoe kun je als assistent zorgdragen voor een goede informatiebeveiliging?

Medische info: bijna altijd vertrouwelijk

Het verlenen van zorg en de communicatie daaromheen kan flink verbeteren met behulp van digitalisering. Dat de zorgsector niet al eerder gebruikmaakte van alle mogelijkheden die digitalisering bood, is op zich niet heel vreemd. Digitale informatie die opgeslagen en gedeeld wordt, kan sneller in verkeerde handen terechtkomen. Bij alledaagse informatie gaat het om een schending van de privacy, maar hoeft het niet direct vervelende implicaties te hebben. Dat is wel het geval bij medische informatie, die immers vrijwel altijd vertrouwelijk van aard is. De informatiebeveiliging in de zorg moest dus eerst goed geregeld zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen