Informatiebeveiliging: topprioriteit in de zorg

De manier waarop medisch assistenten hun werkzaamheden uitvoeren, is de afgelopen jaren flink veranderd. Mappen vol met door zorgverleners handmatig ingevulde declaratieformulieren voor zorgverzekeraars?

Kasten vol met papieren clienten- of patientendossiers? Tegenwoordig wordt ook in de zorg vrijwel alles digitaal verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan digitale zorgverlening, maar ook aan administratieve processen en registratie tijdens het verlenen van de zorg. Waarom duurde het zo lang om de zorg te digitaliseren? En hoe kun je als assistent zorgdragen voor een goede informatiebeveiliging?

Medische info: bijna altijd vertrouwelijk

Het verlenen van zorg en de communicatie daaromheen kan flink verbeteren met behulp van digitalisering. Dat de zorgsector niet al eerder gebruikmaakte van alle mogelijkheden die digitalisering bood, is op zich niet heel vreemd. Digitale informatie die opgeslagen en gedeeld wordt, kan sneller in verkeerde handen terechtkomen. Bij alledaagse informatie gaat het om een schending van de privacy, maar hoeft het niet direct vervelende implicaties te hebben. Dat is wel het geval bij medische informatie, die immers vrijwel altijd vertrouwelijk van aard is. De informatiebeveiliging in de zorg moest dus eerst goed geregeld zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Aanvaller raadt wachtwoord Belgische politie en lekt gestolen data online
Verder lezen
De ethiek van slimme steden
Verder lezen
Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen