Skip to main content

Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware

Nederlandse cyberbeveiligingsbedrijven hebben duizenden bedrijven gewaarschuwd voor een wereldwijde aanval met gijzelsoftware. De uit Oost Europa afkomstige aanvallers staan bekend als de Cactus bende, die sinds eind vorig jaar actief is.

De bende kon in de netwerken van de bedrijven binnendringen, omdat de ondernemingen gebruikmaken van een Qlik Sense server. Het merendeel van deze servers is kwetsbaar voor aanvallen met gijzelsoftware, ontdekten de Nederlandse experts.

Toen experts van het Delftse beveiligingsbedrijf Fox IT, Northwave uit Utrecht, Responders uit Amsterdam en ESET uit Sliedrecht hierover informatie uitwisselden, ontdekten ze dat de slachtoffers steeds op dezelfde wijze werden aangevallen. De vier bedrijven deelden hun bevindingen daarop deze maand met de Nederlandse autoriteiten.

Onderling vertrouwen

Wereldwijd zijn zo n 5200 Qlik Sense servers online bereikbaar. Daarvan bleken er meer dan 3100 kwetsbaar te zijn. De samenwerking heeft dus in potentie maximaal 3100 slachtoffers van de Cactus bende helpen voorkomen, stellen de Nederlandse beveiligingsorganisaties. De cybercriminelen wisten tot dusver al bij 122 bedrijven binnen te dringen, waaronder ruim tien in Nederland.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen