Nieuwe AVG boetes, dit verandert er

Omdat de boetes bij het schenden van privacyregels gelijk worden getrokken in Europa, verandert het boetebeleid bij een datalek. De ernst van de overtreding, de omzet van de onderneming en de grootte van het bedrijf worden belangrijker.

Op dit moment hanteert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een aantal boetecategorieen met een bepaalde bedragbandbreedte met elk een basisboete. Daar hangt de AP een aantal factoren aan die de hoogte bepalen, zoals de duur van het datalek, de ernst van de overtreding en het aantal betrokkenen. De European Data Protection Board komt met nieuwe boeterichtlijnen om de regels van alle lidstaten gelijk te trekken. Daardoor wordt het voor bedrijven makkelijker om te zien waar ze aan toe zijn als er een datalek plaatsvindt.

Startbedrag AVG-boete duidelijker

De nieuwe regels zorgen ervoor dat het boetestartbedrag duidelijker is. Zo wordt de grootte van het bedrijf belangrijker. Dit zorgt ervoor dat het startbedrag verandert, in plaats van dat dit als factor wordt meegeteld op het eind van de berekening.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen