Nieuwe AVG boetes, dit verandert er

Omdat de boetes bij het schenden van privacyregels gelijk worden getrokken in Europa, verandert het boetebeleid bij een datalek. De ernst van de overtreding, de omzet van de onderneming en de grootte van het bedrijf worden belangrijker.

Op dit moment hanteert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een aantal boetecategorieen met een bepaalde bedragbandbreedte met elk een basisboete. Daar hangt de AP een aantal factoren aan die de hoogte bepalen, zoals de duur van het datalek, de ernst van de overtreding en het aantal betrokkenen. De European Data Protection Board komt met nieuwe boeterichtlijnen om de regels van alle lidstaten gelijk te trekken. Daardoor wordt het voor bedrijven makkelijker om te zien waar ze aan toe zijn als er een datalek plaatsvindt.

Startbedrag AVG-boete duidelijker

De nieuwe regels zorgen ervoor dat het boetestartbedrag duidelijker is. Zo wordt de grootte van het bedrijf belangrijker. Dit zorgt ervoor dat het startbedrag verandert, in plaats van dat dit als factor wordt meegeteld op het eind van de berekening.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen