Privacytoezichthouders: principeakkoord over vervanger Privacy Shield goede eerste stap

De Europese privacytoezichthouders, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB), vinden het een goede eerste stap dat de Europese Commissie en de Verenigde Staten nieuwe afspraken willen maken over de doorgifte van persoonsgegevens vanuit de Europese Unie naar de VS. Toch hebben ze ook kritiek op het politiek principeakkoord dat vorige maand werd aangekondigd. 

De Europese Commissie en de VS maakten in maart bekend dat ze een principeakkoord hebben bereikt voor een nieuw Trans-Atlantisch Data Privacy Framework. Met dat framework moet het voor bedrijven weer mogelijk gaan worden om persoonsgegevens vanuit de EU door te geven naar de VS. Sinds het klappen van de vorige regeling hiervoor – het Privacy Shield – in juli 2020 mag dat officieel niet meer.

Dat er nu een principeakkoord ligt, is een goede eerste stap, vindt de EDPB. En ook de toezegging van de VS om ongekende maatregelen vast te stellen ter bescherming van de privacy en persoonsgegevens van personen in de Europese Economische Ruimte wanneer hun gegevens naar de VS worden overgedragen, is een positieve eerste stap in de goede richting.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?
Behaviour by Design?
Alleen technische beveiligingsmaatregelen nemen om incidenten te voorkomen is nooit genoeg. Uiteindelijk draait het om het gedrag van mensen. Maar hoe zorg je voor bewuste medewerkers? Ofwel, hoe maak je bewustwording tot een succes?
Gezichtsherkenning een inbreuk op de privacy?
Gezichtsherkenning is een methode om de identiteit van personen te ontdekken of te controleren aan de hand van hun gezicht. Privacyorganisaties maken zich zorgen over de opmars van slimme camera’s met gezichtsherkenning. Want hoe zit het met het waarborgen van de privacy?

Meer recente berichten

Nieuwe AVG boetes, dit verandert er
Verder lezen
NCSC mag in afwachting van wet in noodsituaties dreigingsinformatie delen
Verder lezen
Waar gaat uw security budget naartoe?
Verder lezen
Nog veel meer mogelijk met studiedata als privacy in orde is
Verder lezen
Superscience: privacy moeilijk? Een mythe!
Verder lezen
EU veroordeelt Russische cyberaanvallen op Oekraine
Verder lezen
Security draait om mensen
Verder lezen
GGD biedt schadevergoeding van 500 euro voor slachtoffers van datalek
Verder lezen
Een beetje minder privacy op WhatsApp om kinderen te beschermen? De emoties maken het debat lastig
Verder lezen
Brits NCSC waarschuwt bedrijven 33 miljoen keer voor malware en open poorten
Verder lezen