Skip to main content

Spaanse premier afgeluisterd met Pegasus

De Spaanse premier Pedro Sanchez en minister van Defensie Margarita Robles zijn vorig jaar afgeluisterd via Pegasus. Hun smartphones raakten in april en mei besmet met de omstreden spionagesoftware. Daarbij zijn aanzienlijke hoeveelheden gegevens onderschept.

Dat heeft Felix Bolanos, de minister van het Presidentschap, gezegd in een persconferentie, zo melden diverse media.

Onwettige en ongeoorloofde operatie

Het is geen veronderstelling, dit zijn zeer ernstige feiten, zo vertelt Bolanos. Hij wil dan ook dat de Spaanse justitie een onderzoek instelt naar de onwettige en ongeoorloofde operatie. Het is onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de spionagepraktijken. De regering zou in ieder geval geen opdracht daarvoor hebben gegeven. Bolanos spreekt van een externe actie, uitgevoerd door niet-officiele instanties en zonder toestemming van de staat.

Volgens de Spaanse krant El Pais is er ruim 2,6 gigabyte aan informatie gestolen van de telefoons. Om wat voor data het precies gaat kan het dagblad niet zeggen.

Catalaanse en Britse politici eveneens getroffen door Pegasus

Het nieuws volgt vlak na de bekendmaking dat tientallen Catalaanse politici jarenlang zijn afgeluisterd met Pegasus. Tussen 2017 en 2020 zijn zeker 63 vooraanstaande Catalaanse politici, leden van het Europees Parlement, wetgevers, advocaten, activisten, journalisten en maatschappelijke organisaties bespioneerd.

Volgens het Citizen Lab gaat het onder meer om de huidige Catalaanse president Pere Aragones, de voormalige regionale president Quim Torra, het gezicht van de mislukte onafhankelijkheidsbeweging Carles Puigdemont en de oud-voorzitter van de Catalaanse Europese Democratische Partij (PDeCAT) Artur Mas. Ook Britse politici zouden met de Israelische spyware zijn bespied.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen