Spaanse premier afgeluisterd met Pegasus

De Spaanse premier Pedro Sanchez en minister van Defensie Margarita Robles zijn vorig jaar afgeluisterd via Pegasus. Hun smartphones raakten in april en mei besmet met de omstreden spionagesoftware. Daarbij zijn aanzienlijke hoeveelheden gegevens onderschept.

Dat heeft Felix Bolanos, de minister van het Presidentschap, gezegd in een persconferentie, zo melden diverse media.

Onwettige en ongeoorloofde operatie

Het is geen veronderstelling, dit zijn zeer ernstige feiten, zo vertelt Bolanos. Hij wil dan ook dat de Spaanse justitie een onderzoek instelt naar de onwettige en ongeoorloofde operatie. Het is onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de spionagepraktijken. De regering zou in ieder geval geen opdracht daarvoor hebben gegeven. Bolanos spreekt van een externe actie, uitgevoerd door niet-officiele instanties en zonder toestemming van de staat.

Volgens de Spaanse krant El Pais is er ruim 2,6 gigabyte aan informatie gestolen van de telefoons. Om wat voor data het precies gaat kan het dagblad niet zeggen.

Catalaanse en Britse politici eveneens getroffen door Pegasus

Het nieuws volgt vlak na de bekendmaking dat tientallen Catalaanse politici jarenlang zijn afgeluisterd met Pegasus. Tussen 2017 en 2020 zijn zeker 63 vooraanstaande Catalaanse politici, leden van het Europees Parlement, wetgevers, advocaten, activisten, journalisten en maatschappelijke organisaties bespioneerd.

Volgens het Citizen Lab gaat het onder meer om de huidige Catalaanse president Pere Aragones, de voormalige regionale president Quim Torra, het gezicht van de mislukte onafhankelijkheidsbeweging Carles Puigdemont en de oud-voorzitter van de Catalaanse Europese Democratische Partij (PDeCAT) Artur Mas. Ook Britse politici zouden met de Israelische spyware zijn bespied.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen