Spaanse premier afgeluisterd met Pegasus

De Spaanse premier Pedro Sanchez en minister van Defensie Margarita Robles zijn vorig jaar afgeluisterd via Pegasus. Hun smartphones raakten in april en mei besmet met de omstreden spionagesoftware. Daarbij zijn aanzienlijke hoeveelheden gegevens onderschept.

Dat heeft Felix Bolanos, de minister van het Presidentschap, gezegd in een persconferentie, zo melden diverse media.

Onwettige en ongeoorloofde operatie

Het is geen veronderstelling, dit zijn zeer ernstige feiten, zo vertelt Bolanos. Hij wil dan ook dat de Spaanse justitie een onderzoek instelt naar de onwettige en ongeoorloofde operatie. Het is onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de spionagepraktijken. De regering zou in ieder geval geen opdracht daarvoor hebben gegeven. Bolanos spreekt van een externe actie, uitgevoerd door niet-officiele instanties en zonder toestemming van de staat.

Volgens de Spaanse krant El Pais is er ruim 2,6 gigabyte aan informatie gestolen van de telefoons. Om wat voor data het precies gaat kan het dagblad niet zeggen.

Catalaanse en Britse politici eveneens getroffen door Pegasus

Het nieuws volgt vlak na de bekendmaking dat tientallen Catalaanse politici jarenlang zijn afgeluisterd met Pegasus. Tussen 2017 en 2020 zijn zeker 63 vooraanstaande Catalaanse politici, leden van het Europees Parlement, wetgevers, advocaten, activisten, journalisten en maatschappelijke organisaties bespioneerd.

Volgens het Citizen Lab gaat het onder meer om de huidige Catalaanse president Pere Aragones, de voormalige regionale president Quim Torra, het gezicht van de mislukte onafhankelijkheidsbeweging Carles Puigdemont en de oud-voorzitter van de Catalaanse Europese Democratische Partij (PDeCAT) Artur Mas. Ook Britse politici zouden met de Israelische spyware zijn bespied.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen