Kamer wil duidelijkheid over hack Buren

Zeker 130 gigabyte is online gepubliceerd. Buren sluit niet uit dat in het slechtste geval nog veel meer op het dark web wordt gezet.

Hoe zijn de hackers binnengekomen bij de gemeente Buren? Klopt het dat er 130 gigabyte aan is aangeboden op het dark web? Gaat het hier om een crimineel netwerk? Het zijn enkele vragen die de Tweede Kamer heeft naar aanleiding van de hack van de gemeente.

Klopt het bericht dat er 130 gigabyte (GB) aan gegevens van de gemeente Buren en gemeente Neder-Betuwe is aangeboden op het dark web?, wil Tweede Kamerlid Rajkowski (VVD) weten. Het is nog niet precies duidelijk, maakte Buren namelijk bekend, hoeveel er online staat: de hackers hebben 5 terabyte aan gegevens buitgemaakt, maar er is 130 gigabyte op het dark web gepubliceerd. De gemeente sluit niet uit dat in het slechtste geval alle 5 terabyte online wordt gezet.

Forensisch onderzoek

De aanval vond plaats op 1 april, maar pas later in de maand werd bekend dat er gegevens zijn gestolen. Als er gegevens zijn gestolen van een inwoner, dan nemen we persoonlijk contact op met deze inwoner om hem of haar op de hoogte te brengen. De Autoriteit Persoonsgegevens en de cyberafdeling van de politie zijn ingelicht. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Dag van de Privacy: Mag iemand een foto van mij op social media plaatsen?
Verder lezen
Onduidelijkheid over Google Analytics duurt voort: Complexe zaak
Verder lezen
Cisco legt pijnlijk probleem bloot door lekken in oudere routers te negeren
Verder lezen
Wat betekent NIS2 voor Nederlandse organisaties?
Verder lezen
Ministers van Financien EU: Digitale Euro moet privacy beschermen
Verder lezen
EC komt deze zomer met wetsvoorstel digitale euro
Verder lezen
Politiek wil mkb keurmerk voor cyber security leveranciers
Verder lezen
Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience
Verder lezen
AP wordt landelijk coordinator algoritmetoezicht
Verder lezen
Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen