Skip to main content

Kamer wil duidelijkheid over hack Buren

Zeker 130 gigabyte is online gepubliceerd. Buren sluit niet uit dat in het slechtste geval nog veel meer op het dark web wordt gezet.

Hoe zijn de hackers binnengekomen bij de gemeente Buren? Klopt het dat er 130 gigabyte aan is aangeboden op het dark web? Gaat het hier om een crimineel netwerk? Het zijn enkele vragen die de Tweede Kamer heeft naar aanleiding van de hack van de gemeente.

Klopt het bericht dat er 130 gigabyte (GB) aan gegevens van de gemeente Buren en gemeente Neder-Betuwe is aangeboden op het dark web?, wil Tweede Kamerlid Rajkowski (VVD) weten. Het is nog niet precies duidelijk, maakte Buren namelijk bekend, hoeveel er online staat: de hackers hebben 5 terabyte aan gegevens buitgemaakt, maar er is 130 gigabyte op het dark web gepubliceerd. De gemeente sluit niet uit dat in het slechtste geval alle 5 terabyte online wordt gezet.

Forensisch onderzoek

De aanval vond plaats op 1 april, maar pas later in de maand werd bekend dat er gegevens zijn gestolen. Als er gegevens zijn gestolen van een inwoner, dan nemen we persoonlijk contact op met deze inwoner om hem of haar op de hoogte te brengen. De Autoriteit Persoonsgegevens en de cyberafdeling van de politie zijn ingelicht. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen