Kamer wil duidelijkheid over hack Buren

Zeker 130 gigabyte is online gepubliceerd. Buren sluit niet uit dat in het slechtste geval nog veel meer op het dark web wordt gezet.

Hoe zijn de hackers binnengekomen bij de gemeente Buren? Klopt het dat er 130 gigabyte aan is aangeboden op het dark web? Gaat het hier om een crimineel netwerk? Het zijn enkele vragen die de Tweede Kamer heeft naar aanleiding van de hack van de gemeente.

Klopt het bericht dat er 130 gigabyte (GB) aan gegevens van de gemeente Buren en gemeente Neder-Betuwe is aangeboden op het dark web?, wil Tweede Kamerlid Rajkowski (VVD) weten. Het is nog niet precies duidelijk, maakte Buren namelijk bekend, hoeveel er online staat: de hackers hebben 5 terabyte aan gegevens buitgemaakt, maar er is 130 gigabyte op het dark web gepubliceerd. De gemeente sluit niet uit dat in het slechtste geval alle 5 terabyte online wordt gezet.

Forensisch onderzoek

De aanval vond plaats op 1 april, maar pas later in de maand werd bekend dat er gegevens zijn gestolen. Als er gegevens zijn gestolen van een inwoner, dan nemen we persoonlijk contact op met deze inwoner om hem of haar op de hoogte te brengen. De Autoriteit Persoonsgegevens en de cyberafdeling van de politie zijn ingelicht. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?
Behaviour by Design?
Alleen technische beveiligingsmaatregelen nemen om incidenten te voorkomen is nooit genoeg. Uiteindelijk draait het om het gedrag van mensen. Maar hoe zorg je voor bewuste medewerkers? Ofwel, hoe maak je bewustwording tot een succes?
Gezichtsherkenning een inbreuk op de privacy?
Gezichtsherkenning is een methode om de identiteit van personen te ontdekken of te controleren aan de hand van hun gezicht. Privacyorganisaties maken zich zorgen over de opmars van slimme camera’s met gezichtsherkenning. Want hoe zit het met het waarborgen van de privacy?

Meer recente berichten

Diverse algoritmes Rijk voldoen niet aan basisvereisten
Verder lezen
Nieuwe AVG boetes, dit verandert er
Verder lezen
NCSC mag in afwachting van wet in noodsituaties dreigingsinformatie delen
Verder lezen
Waar gaat uw security budget naartoe?
Verder lezen
Nog veel meer mogelijk met studiedata als privacy in orde is
Verder lezen
Superscience: privacy moeilijk? Een mythe!
Verder lezen
EU veroordeelt Russische cyberaanvallen op Oekraine
Verder lezen
Security draait om mensen
Verder lezen
GGD biedt schadevergoeding van 500 euro voor slachtoffers van datalek
Verder lezen
Een beetje minder privacy op WhatsApp om kinderen te beschermen? De emoties maken het debat lastig
Verder lezen