Skip to main content

Gemeente organiseert cybercrime symposium, meer geld in cybercriminaliteit dan drugshandel

Ter ere van haar vijfjarig bestaan hield de gemeente Meierijstad afgelopen woensdag een symposium voor de regio. Aangezien burgemeester van Rooij van de gemeente Meierijstad ook voorzitter is van de Programmaraad Cyber Oost Brabant was een inhoudelijk thema voor het symposium snel bedacht: cybercrime. Het symposium is mede voorbereid vanuit het Regiobureau Integrale Veiligheid Oost Brabant, het samenwerkingsverband van 32 gemeenten, politie en OM in Oost Brabant. 200 deelnemers kwamen op het evenement af.

De bezoekers van het symposium waren afkomstig van gemeenten, Openbaar Ministerie, politie, veiligheidsregio s, bedrijven en onderwijsinstellingen. Vanuit de gemeenten waren burgemeesters, gemeentesecretarissen, ambtenaren Openbare Orde en Veiligheid, CISO s (Chief Information Security Officers), FG en (Functionarissen Gegevensbescherming) en communicatieadviseurs uitgenodigd en aanwezig. Ook landelijke partijen zoals VNG/IBD, CCV en departementen waren er bij. Titel van het symposium was een boekje open over cybercrime. Nog te vaak is er niet de openheid na cyberincidenten, waarbij de openheid juist zou helpen om met elkaar in gesprek te gaan om deze sterk stijgende vorm van criminaliteit aan te pakken, vertelt de gemeente. Een van de quotes was: er gaat meer geld om in cybercriminaliteit dan in drugshandel. 

Van slachtoffer tot Cyberheld
Tijdens het symposium, dat geleid werd door Chris van t Hof, stonden de slachtofferverhalen centraal, dit waren de verhalen van een ondernemer die alles kwijtgeraakt was door een hack en ransomware aanvallen op werkbedrijf Senzer en de gemeente Hof van Twente. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen