Gemeente organiseert cybercrime symposium, meer geld in cybercriminaliteit dan drugshandel

Ter ere van haar vijfjarig bestaan hield de gemeente Meierijstad afgelopen woensdag een symposium voor de regio. Aangezien burgemeester van Rooij van de gemeente Meierijstad ook voorzitter is van de Programmaraad Cyber Oost Brabant was een inhoudelijk thema voor het symposium snel bedacht: cybercrime. Het symposium is mede voorbereid vanuit het Regiobureau Integrale Veiligheid Oost Brabant, het samenwerkingsverband van 32 gemeenten, politie en OM in Oost Brabant. 200 deelnemers kwamen op het evenement af.

De bezoekers van het symposium waren afkomstig van gemeenten, Openbaar Ministerie, politie, veiligheidsregio s, bedrijven en onderwijsinstellingen. Vanuit de gemeenten waren burgemeesters, gemeentesecretarissen, ambtenaren Openbare Orde en Veiligheid, CISO s (Chief Information Security Officers), FG en (Functionarissen Gegevensbescherming) en communicatieadviseurs uitgenodigd en aanwezig. Ook landelijke partijen zoals VNG/IBD, CCV en departementen waren er bij. Titel van het symposium was een boekje open over cybercrime. Nog te vaak is er niet de openheid na cyberincidenten, waarbij de openheid juist zou helpen om met elkaar in gesprek te gaan om deze sterk stijgende vorm van criminaliteit aan te pakken, vertelt de gemeente. Een van de quotes was: er gaat meer geld om in cybercriminaliteit dan in drugshandel. 

Van slachtoffer tot Cyberheld
Tijdens het symposium, dat geleid werd door Chris van t Hof, stonden de slachtofferverhalen centraal, dit waren de verhalen van een ondernemer die alles kwijtgeraakt was door een hack en ransomware aanvallen op werkbedrijf Senzer en de gemeente Hof van Twente. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?
Behaviour by Design?
Alleen technische beveiligingsmaatregelen nemen om incidenten te voorkomen is nooit genoeg. Uiteindelijk draait het om het gedrag van mensen. Maar hoe zorg je voor bewuste medewerkers? Ofwel, hoe maak je bewustwording tot een succes?
Gezichtsherkenning een inbreuk op de privacy?
Gezichtsherkenning is een methode om de identiteit van personen te ontdekken of te controleren aan de hand van hun gezicht. Privacyorganisaties maken zich zorgen over de opmars van slimme camera’s met gezichtsherkenning. Want hoe zit het met het waarborgen van de privacy?

Meer recente berichten

Nieuwe AVG boetes, dit verandert er
Verder lezen
NCSC mag in afwachting van wet in noodsituaties dreigingsinformatie delen
Verder lezen
Waar gaat uw security budget naartoe?
Verder lezen
Nog veel meer mogelijk met studiedata als privacy in orde is
Verder lezen
Superscience: privacy moeilijk? Een mythe!
Verder lezen
EU veroordeelt Russische cyberaanvallen op Oekraine
Verder lezen
Security draait om mensen
Verder lezen
GGD biedt schadevergoeding van 500 euro voor slachtoffers van datalek
Verder lezen
Een beetje minder privacy op WhatsApp om kinderen te beschermen? De emoties maken het debat lastig
Verder lezen
Brits NCSC waarschuwt bedrijven 33 miljoen keer voor malware en open poorten
Verder lezen