Superscience: privacy moeilijk? Een mythe!

Voor de ondermijning of zelfs teloorgang van privacy wordt technologie veelal als hoofdschuldige aangewezen. Opkomst, opzet en inzet van informatie en communicatietechnologie heeft flinke gevolgen voor persoonlijke en gevoelige gegevens. Behoud en bescherming van privacy staan onder zware druk, ook omdat privacy als moeilijk wordt gezien. Maar dat is een mythe, weet dr. Jaap Henk Hoepman te vertellen.

Het heeft nogal wat vertraging opgelopen tijdens de coronacrisis, maar de spirituele opvolger van Het Blauwe Boekje (uit 2018) is enkele maanden geleden verschenen. Auteur en universitair hoofddocent Hoepman heeft in zijn eerdere publicatie privacyontwerpstrategieen uiteengezet voor organisaties – bedrijven en overheden – die persoonsgegevens verwerken. Ontwerpers, bouwers en beheerders van systemen die zulke (gevoelige) data verwerken, waren toen de doelgroep.

Zelfhulpboek?

Met zijn nieuwste boekwerk lijkt hij een hele andere doelgroep en toon aan te slaan. Na het gewichtig klinkende Privacyontwerpstrategieen. Het Blauwe Boekje van vier jaar terug is eind vorig jaar Privacy Is Hard and Seven Other Myths verschenen. Een tegendraads betiteld werk, schijnbaar voor een lezerspubliek dat zelfhulpboeken wil. Maar de SEO-schijn van die trekkende titel bedriegt, het gaat wel degelijk serieus over privacy en hoe dat te realiseren. Antwoord: door middel van zorgvuldig ontwerp.

Privacy is ten onrechte dood verklaard en dat privacy realiseren moeilijk zou zijn, is een mythe, betoogt Hoepman in zijn Engelstalige publicatie. Hij kon geen Nederlandse uitgever met interesse vinden, ondanks alle belangstelling voor privacy en het feit dat het snijvlak van privacy en technologie een heel actueel en toekomstgericht thema is.

Hoepman is er echter al jaren mee bezig. De kiem voor zijn kritische maar toch ook optimistische beschouwing van het pijnpunt privacy is lang geleden al gelegd. Door brede interesse, vervangende dienstplicht, rare omzwervingen en toeval. Ik heb ontzettend veel mazzel gehad, vertelt hij aan AG Connect.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen