Skip to main content

Nog veel meer mogelijk met studiedata als privacy in orde is

Verzamel alleen studiedata als dat nodig is, legaal is en zorgvuldig kan gebeuren. Dat is de boodschap waarmee het Referentiekader privacy en ethiek voor studiedata onlangs werd gepresenteerd. Ik ben heel positief over de mogelijkheden, maar ik worstel tegelijkertijd met dataverzameling in het licht van publieke waarden, zei UNL voorzitter Pieter Duisenberg.

Studiedata: in stilte alles verzamelen wat los en vast zit of voorzichtig en transparant te werk gaan? Bij de lancering van het Referentiekader privacy en ethiek voor studiedata in de hal van de Haagse campus van de Universiteit Leiden pleiten deskundigen en bestuurders uitdrukkelijk voor het laatste. Het referentiekader is de vrucht van zo n anderhalf jaar werk door data- en privacy-deskundigen van hogescholen en universiteiten, uitgevoerd onder de vlag van het Versnellingsplan. 

In hoeverre is het verzamelen van studiedata wenselijk? 

Ook het onderwijs doet mee aan de maatschappijbrede beweging van steeds verdergaande dataverzameling, werd tijdens de lancering in een filmpje uitgelegd. Aan de hand van deze studiedata kan het onderwijs efficienter worden gemaakt of kan beter worden ingespeeld op de behoeften van studenten. Het is echter de vraag in hoeverre die dataverzameling is toegestaan en in hoeverre dit verzamelen wenselijk is. Door een team van deskundigen van hogescholen en universiteiten is daarom een kader voor de bescherming van de privacy van docenten en studenten ontwikkeld.  

De legitimiteit van het verzamelen van studiedata hangt af van het doel, de juridische grondslag en de zorgvuldigheid. Zo is het niet de bedoeling ondoelmatig studiedata te verzamelen, ook niet vanuit de overweging dan hebben we die data alvast. Daarnaast hebben instellingen de plicht duidelijk te laten zien hoe ze voorzichtig met data omgaan. Om ook de morele kant van deze problematiek in acht te nemen is het van belang om transparant te zijn over de dataverzameling en deze altijd gepaard te laten gaan met een menselijke toets, wordt bij de presentatie uitgelegd.  

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen