Waar gaat uw security budget naartoe?

Van het totale ict budget dat organisaties in de Benelux jaarlijks beschikbaar stellen, gaat zowat 17 procent naar security. Dit blijkt uit onderzoek van Computable dat hiervoor opdracht gaf aan Enigma Research. Waar gaat dat security geld dan precies naartoe?

De zeventien procent voor security in het totale it-budget is zowat de aandachtstrekker in het onderzoek van Computable waar zowat 350 Benelux-organisaties bij betrokken waren, zowel kleine tot erg grote. Het onderzoek werd voorgesteld tijdens een druk bijgewoonde presentatie op de Cybersec Europe-beurs van vorige week. Een opvallende en tweede conclusie is dat ruim zeventig procent van de organisaties de voorbije twee jaar extra geld heeft uitgetrokken of dit nog gaat doen in strijd tegen ransomware of om schade hierdoor te voorkomen.

De drijfveer van het onderzoek is alvast duidelijk. Computable ontvangt dagelijks de resultaten van securityonderzoeken, maar die gaan zelden over budgetten. Cijfers over datalekken, trojans, ddos-aanvallen en hackersgroeperingen zijn er volop, maar actuele informatie over hoeveel geld organisaties voor hun security uittrekken ontbreekt vaak. Daarom dat Computable in het eerste kwartaal van 2022 onderzoek uitvoerde in Nederland en Belgie over dit thema.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen