Skip to main content

Hackbevoegdheid politie: betere verslaglegging, toegang door leverancier blijft risico

De politie heeft vorig jaar bij het hacken van apparaten van verdachten beter vastgelegd wat ze heeft gedaan dan in voorgaande jaren. In de meeste zaken heeft ze opnieuw commerciele software ingezet waarbij de leverancier toegang kan krijgen tot de hiermee verkregen gegevens. Dat is niet wat de wetgever heeft beoogd, aldus de Inspectie Justitie en Veiligheid in haar Verslag wettelijke hackbevoegdheid 2021.

Een speciaal politieteam mag binnen bepaalde regels apparaten (zoals telefoons, laptops) van verdachten hacken om bewijsmateriaal over zware criminele activiteiten te vergaren. Vorig jaar heeft dit team dat in 28 zaken gedaan. 

Het team dient de handelingen die het verricht bij het hacken vast te leggen. Dat moet doorlopend en automatisch via apparatuur zoals video-opnames van de beeldschermen. Dat is de logging. Wat niet door direct door een apparaat wordt vastgelegd, moet het team handmatig in een journaal (soort dagboek) vastleggen. De logging was begin vorig jaar niet compleet. Verbeteringen in de techniek zorgden er later voor dat de logging accurater en vollediger werd. Het team heeft vorig jaar ook het journaal verbeterd, ten opzichte van 2020. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen
Principe akkoord over Europese variant DigiD
Verder lezen
Cyberaanval legt alarmeringssysteem voor ouderen en ernstig zieken plat
Verder lezen
Hackers komen niet meer langs de achterdeur, maar door je voordeur naar binnen
Verder lezen