Hackbevoegdheid politie: betere verslaglegging, toegang door leverancier blijft risico

De politie heeft vorig jaar bij het hacken van apparaten van verdachten beter vastgelegd wat ze heeft gedaan dan in voorgaande jaren. In de meeste zaken heeft ze opnieuw commerciele software ingezet waarbij de leverancier toegang kan krijgen tot de hiermee verkregen gegevens. Dat is niet wat de wetgever heeft beoogd, aldus de Inspectie Justitie en Veiligheid in haar Verslag wettelijke hackbevoegdheid 2021.

Een speciaal politieteam mag binnen bepaalde regels apparaten (zoals telefoons, laptops) van verdachten hacken om bewijsmateriaal over zware criminele activiteiten te vergaren. Vorig jaar heeft dit team dat in 28 zaken gedaan. 

Het team dient de handelingen die het verricht bij het hacken vast te leggen. Dat moet doorlopend en automatisch via apparatuur zoals video-opnames van de beeldschermen. Dat is de logging. Wat niet door direct door een apparaat wordt vastgelegd, moet het team handmatig in een journaal (soort dagboek) vastleggen. De logging was begin vorig jaar niet compleet. Verbeteringen in de techniek zorgden er later voor dat de logging accurater en vollediger werd. Het team heeft vorig jaar ook het journaal verbeterd, ten opzichte van 2020. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen