Hackbevoegdheid politie: betere verslaglegging, toegang door leverancier blijft risico

De politie heeft vorig jaar bij het hacken van apparaten van verdachten beter vastgelegd wat ze heeft gedaan dan in voorgaande jaren. In de meeste zaken heeft ze opnieuw commerciele software ingezet waarbij de leverancier toegang kan krijgen tot de hiermee verkregen gegevens. Dat is niet wat de wetgever heeft beoogd, aldus de Inspectie Justitie en Veiligheid in haar Verslag wettelijke hackbevoegdheid 2021.

Een speciaal politieteam mag binnen bepaalde regels apparaten (zoals telefoons, laptops) van verdachten hacken om bewijsmateriaal over zware criminele activiteiten te vergaren. Vorig jaar heeft dit team dat in 28 zaken gedaan. 

Het team dient de handelingen die het verricht bij het hacken vast te leggen. Dat moet doorlopend en automatisch via apparatuur zoals video-opnames van de beeldschermen. Dat is de logging. Wat niet door direct door een apparaat wordt vastgelegd, moet het team handmatig in een journaal (soort dagboek) vastleggen. De logging was begin vorig jaar niet compleet. Verbeteringen in de techniek zorgden er later voor dat de logging accurater en vollediger werd. Het team heeft vorig jaar ook het journaal verbeterd, ten opzichte van 2020. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen