Informatiebeveiliging in 2022

Bij Centric Public Sector Solutions wordt hard gewerkt aan de vertrouwensbasis met gemeenten, onder andere door certificering binnen de eigen informatiebeveiliging. Daarnaast wordt het portfolio uitgebreid met twee interessante producten op het gebied van Privacy en Security. Nils Hoole is Privacy en Security Officer voor Centric Public Solutions, hij licht toe wat 2022 brengt in zijn vakgebied.

Security Awareness

Mensen leren het beste spelenderwijs, vertelt Nils Hoole. Informatie blijft beter hangen wanneer we het gepresenteerd krijgen in bewegend beeld en geluid. Daarom werkt Centric nauw samen met ARDA, maker van serious games. In de categorie gamified security awareness spelen mensen online realistische securityscenario s na. Collega s gaan bijvoorbeeld samen op zoek naar het datalek in de organisatie. Of ze moeten raadsels rondom gijzelsoftware oplossen om hun bedrijf te redden. We horen uit klantsessies en gebruikersverenigingen dat er veel behoefte is aan informatie over beveiliging, de risico s en de maatregelen die genomen kunnen worden. Deze vorm maakt het leuk om erover te leren. Nils merkt dat het nog steeds nodig is. Centric blijft zelf ook leren en organiseert ook dit jaar weer een privacy- en securityweek voor zijn medewerkers, met opfriscursussen en zeker ook spelen met ARDA.

Crisismanagement

Management en directie volgden in het prille voorjaar een crisismanagementtraining. Dit keer geen hogedruksessie waarin acuut moest worden gereageerd op gespeelde dreiging, maar een bedachtzamere bijeenkomst met ruimte voor reflectie en het uitwerken van scenario s. Wat te doen als cruciale systeem worden aangevallen? Wie doet wat wanneer systemen zijn gegijzeld door ransomware? We kunnen iedereen zo n oefening in scenariodenken aanbevelen, zegt Nils. De gebeurtenissen rondom LOG4J maakten duidelijk dat te weinig organisaties een continuiteitsplan hebben. Dat is wel nodig. Ik noem maar iets: we hebben allemaal onze backups op orde, maar weten we ook hoe we ze moeten terugzetten? Formeer een crisisteam dat weet hoe te handelen als er iets gebeurt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen