Informatiebeveiliging in 2022

Bij Centric Public Sector Solutions wordt hard gewerkt aan de vertrouwensbasis met gemeenten, onder andere door certificering binnen de eigen informatiebeveiliging. Daarnaast wordt het portfolio uitgebreid met twee interessante producten op het gebied van Privacy en Security. Nils Hoole is Privacy en Security Officer voor Centric Public Solutions, hij licht toe wat 2022 brengt in zijn vakgebied.

Security Awareness

Mensen leren het beste spelenderwijs, vertelt Nils Hoole. Informatie blijft beter hangen wanneer we het gepresenteerd krijgen in bewegend beeld en geluid. Daarom werkt Centric nauw samen met ARDA, maker van serious games. In de categorie gamified security awareness spelen mensen online realistische securityscenario s na. Collega s gaan bijvoorbeeld samen op zoek naar het datalek in de organisatie. Of ze moeten raadsels rondom gijzelsoftware oplossen om hun bedrijf te redden. We horen uit klantsessies en gebruikersverenigingen dat er veel behoefte is aan informatie over beveiliging, de risico s en de maatregelen die genomen kunnen worden. Deze vorm maakt het leuk om erover te leren. Nils merkt dat het nog steeds nodig is. Centric blijft zelf ook leren en organiseert ook dit jaar weer een privacy- en securityweek voor zijn medewerkers, met opfriscursussen en zeker ook spelen met ARDA.

Crisismanagement

Management en directie volgden in het prille voorjaar een crisismanagementtraining. Dit keer geen hogedruksessie waarin acuut moest worden gereageerd op gespeelde dreiging, maar een bedachtzamere bijeenkomst met ruimte voor reflectie en het uitwerken van scenario s. Wat te doen als cruciale systeem worden aangevallen? Wie doet wat wanneer systemen zijn gegijzeld door ransomware? We kunnen iedereen zo n oefening in scenariodenken aanbevelen, zegt Nils. De gebeurtenissen rondom LOG4J maakten duidelijk dat te weinig organisaties een continuiteitsplan hebben. Dat is wel nodig. Ik noem maar iets: we hebben allemaal onze backups op orde, maar weten we ook hoe we ze moeten terugzetten? Formeer een crisisteam dat weet hoe te handelen als er iets gebeurt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen