Pointer: Tienduizenden routers in Nederland slecht beveiligd

Tienduizenden routers in Nederland zijn niet goed of slecht beveiligd. Als een hacker of cybercrimineel een router weet te hacken, heeft hij toegang tot allerlei persoonlijke en vertrouwelijke gegevens. Met deze informatie kan hij voor heel wat ellende zorgen en financiele schade teweegbrengen.

Dat blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf ESET Nederland in opdracht van Pointer.

Gevolgen van gehackte router kunnen groot zijn

Voor het onderzoek keek ESET naar ruim 5.000 unieke routers in ons land. Uit deze inventarisatie bleek dat 1,5 procent van de routers niet goed of slecht is beveiligd. Volgens Dave Maasland, de algemeen directeur van ESET Nederland, is dat reden genoeg om ons zorgen te maken. Dat percentage lijkt misschien laag. Maar als je bekijkt hoeveel routers er in Nederland zijn, dan heb je het over potentieel tienduizenden routers die kwetsbaar zijn, zo vertelt hij.

Maasland legt uit hoe ontzettend belangrijk het is om je router goed te beveiligen. Je router is het punt in een netwerk waar alles mee verbonden is. Als je dat in handen hebt, kan je heel veel schade aanrichten. Dan moet je denken aan hackers die de hand weten te leggen op gebruikersnamen, wachtwoorden, bankgegevens of een kopie van een identiteitsbewijs.

Met deze gegevens kunnen ze bijvoorbeeld jouw bankrekening leegplunderen, producten bestellen op jouw naam of identiteitsfraude plegen. Als dat teveel moeite is, kunnen hackers deze data bundelen en te koop aanbieden op het dark web. Dan gaan andere kwaadwillenden met jouw persoonlijke en vertrouwelijke gegevens aan de haal.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?
Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?

Meer recente berichten

Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen
Pointer: Tienduizenden routers in Nederland slecht beveiligd
Verder lezen
Toezichthouders willen verbeteringen Data Act
Verder lezen