Skip to main content

Pointer: Tienduizenden routers in Nederland slecht beveiligd

Tienduizenden routers in Nederland zijn niet goed of slecht beveiligd. Als een hacker of cybercrimineel een router weet te hacken, heeft hij toegang tot allerlei persoonlijke en vertrouwelijke gegevens. Met deze informatie kan hij voor heel wat ellende zorgen en financiele schade teweegbrengen.

Dat blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf ESET Nederland in opdracht van Pointer.

Gevolgen van gehackte router kunnen groot zijn

Voor het onderzoek keek ESET naar ruim 5.000 unieke routers in ons land. Uit deze inventarisatie bleek dat 1,5 procent van de routers niet goed of slecht is beveiligd. Volgens Dave Maasland, de algemeen directeur van ESET Nederland, is dat reden genoeg om ons zorgen te maken. Dat percentage lijkt misschien laag. Maar als je bekijkt hoeveel routers er in Nederland zijn, dan heb je het over potentieel tienduizenden routers die kwetsbaar zijn, zo vertelt hij.

Maasland legt uit hoe ontzettend belangrijk het is om je router goed te beveiligen. Je router is het punt in een netwerk waar alles mee verbonden is. Als je dat in handen hebt, kan je heel veel schade aanrichten. Dan moet je denken aan hackers die de hand weten te leggen op gebruikersnamen, wachtwoorden, bankgegevens of een kopie van een identiteitsbewijs.

Met deze gegevens kunnen ze bijvoorbeeld jouw bankrekening leegplunderen, producten bestellen op jouw naam of identiteitsfraude plegen. Als dat teveel moeite is, kunnen hackers deze data bundelen en te koop aanbieden op het dark web. Dan gaan andere kwaadwillenden met jouw persoonlijke en vertrouwelijke gegevens aan de haal.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen