Pointer: Tienduizenden routers in Nederland slecht beveiligd

Tienduizenden routers in Nederland zijn niet goed of slecht beveiligd. Als een hacker of cybercrimineel een router weet te hacken, heeft hij toegang tot allerlei persoonlijke en vertrouwelijke gegevens. Met deze informatie kan hij voor heel wat ellende zorgen en financiele schade teweegbrengen.

Dat blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf ESET Nederland in opdracht van Pointer.

Gevolgen van gehackte router kunnen groot zijn

Voor het onderzoek keek ESET naar ruim 5.000 unieke routers in ons land. Uit deze inventarisatie bleek dat 1,5 procent van de routers niet goed of slecht is beveiligd. Volgens Dave Maasland, de algemeen directeur van ESET Nederland, is dat reden genoeg om ons zorgen te maken. Dat percentage lijkt misschien laag. Maar als je bekijkt hoeveel routers er in Nederland zijn, dan heb je het over potentieel tienduizenden routers die kwetsbaar zijn, zo vertelt hij.

Maasland legt uit hoe ontzettend belangrijk het is om je router goed te beveiligen. Je router is het punt in een netwerk waar alles mee verbonden is. Als je dat in handen hebt, kan je heel veel schade aanrichten. Dan moet je denken aan hackers die de hand weten te leggen op gebruikersnamen, wachtwoorden, bankgegevens of een kopie van een identiteitsbewijs.

Met deze gegevens kunnen ze bijvoorbeeld jouw bankrekening leegplunderen, producten bestellen op jouw naam of identiteitsfraude plegen. Als dat teveel moeite is, kunnen hackers deze data bundelen en te koop aanbieden op het dark web. Dan gaan andere kwaadwillenden met jouw persoonlijke en vertrouwelijke gegevens aan de haal.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen