Pointer: Tienduizenden routers in Nederland slecht beveiligd

Tienduizenden routers in Nederland zijn niet goed of slecht beveiligd. Als een hacker of cybercrimineel een router weet te hacken, heeft hij toegang tot allerlei persoonlijke en vertrouwelijke gegevens. Met deze informatie kan hij voor heel wat ellende zorgen en financiele schade teweegbrengen.

Dat blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf ESET Nederland in opdracht van Pointer.

Gevolgen van gehackte router kunnen groot zijn

Voor het onderzoek keek ESET naar ruim 5.000 unieke routers in ons land. Uit deze inventarisatie bleek dat 1,5 procent van de routers niet goed of slecht is beveiligd. Volgens Dave Maasland, de algemeen directeur van ESET Nederland, is dat reden genoeg om ons zorgen te maken. Dat percentage lijkt misschien laag. Maar als je bekijkt hoeveel routers er in Nederland zijn, dan heb je het over potentieel tienduizenden routers die kwetsbaar zijn, zo vertelt hij.

Maasland legt uit hoe ontzettend belangrijk het is om je router goed te beveiligen. Je router is het punt in een netwerk waar alles mee verbonden is. Als je dat in handen hebt, kan je heel veel schade aanrichten. Dan moet je denken aan hackers die de hand weten te leggen op gebruikersnamen, wachtwoorden, bankgegevens of een kopie van een identiteitsbewijs.

Met deze gegevens kunnen ze bijvoorbeeld jouw bankrekening leegplunderen, producten bestellen op jouw naam of identiteitsfraude plegen. Als dat teveel moeite is, kunnen hackers deze data bundelen en te koop aanbieden op het dark web. Dan gaan andere kwaadwillenden met jouw persoonlijke en vertrouwelijke gegevens aan de haal.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Help! Een dataclassificatie, DPIA en een BIA?!
Vanuit de AVG en BIO zijn er diverse (verplichte) maatregelen waarmee je als gemeente in kaart brengt wat je relevante systemen zijn en/of data is en waar de risico’s liggen met betrekking tot het gebruik ervan, zoals een dataclassificatie, DPIA en BIA. Maar wat is de onderlinge samenhang en hoe kan je profijt hebben als je een van deze onderdelen al gedaan hebt?
Verantwoordelijkheden van de proceseigenaar binnen de BIO
Informatiebeveiliging is binnen de BIO een verantwoordelijkheid van de proceseigenaar. Maar waar ben je dan precies verantwoordelijk voor en wat houdt die verantwoordelijkheid in
De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.

Meer recente berichten

Privacylaksheid Big Tech is kans voor Europa
Verder lezen
GroenLinks kritisch op cameratoezicht parkeergarage Dronten
Verder lezen
Politie gebruikt niet goedgekeurde commerciele hacksoftware
Verder lezen
IT professionals voorstander van verplichte basisbeveiliging
Verder lezen
Privacyfunctionarissen pessimistischer over gedragsverandering
Verder lezen
Hoogleraar: Herbezinning openbare registers noodzakelijk
Verder lezen
Verhaal achter cyberaanval op Hoppenbrouwers Techniek te lezen in boek Hack
Verder lezen
Nationale cybersecurity organisaties gaan krachten bundelen
Verder lezen
Privacy activist noyb maakt jacht op websites met illegale cookie banners
Verder lezen
Protesterende Google werknemer Ariel Koren: Ik kon niet blijven zwijgen
Verder lezen