Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel

Communicatieproblemen en onduidelijkheid over taken komen veel voor tijdens cybercrises. Een nieuw wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat het Nationaal Cyber Security Center, NCSC, meer bevoegdheden krijgt om dreigingsinformatie te sturen aan bedrijven. De Raad van State waarschuwt dat het risico van verwarring en dubbel werk op de loer ligt.

Ook wil de overheidsadviseur dat er beter wordt gelet op schakelorganisaties die tijdens cybercrises bijvoorbeeld gemeenten inlichten.

Vitaal

Als er een kwetsbaarheid in software is ontdekt, richt het NCSC zich vooral op het waarschuwen van de rijksoverheid en vitale sectoren als energie, internet en financieel betalingsverkeer. Met het voorstel tot wijziging van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen krijgt het NCSC meer mogelijkheden om dreigingsinformatie te sturen aan niet-vitale bedrijven.

Er is echter een ander wetsvoorstel in voorbereiding dat het Digital Trust Center (DTC) de taak geeft om bedrijven te voorzien van dreigingsinformatie. Dat overlapt met de taak van het NCSC, schrijft de Raad, die adviseert om verwarring en dubbel werk te voorkomen. Juist bij een crisis moet duidelijk zijn wie waarvoor verantwoordelijk is.

Verder lezen bij de bron

IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen