Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel

Communicatieproblemen en onduidelijkheid over taken komen veel voor tijdens cybercrises. Een nieuw wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat het Nationaal Cyber Security Center, NCSC, meer bevoegdheden krijgt om dreigingsinformatie te sturen aan bedrijven. De Raad van State waarschuwt dat het risico van verwarring en dubbel werk op de loer ligt.

Ook wil de overheidsadviseur dat er beter wordt gelet op schakelorganisaties die tijdens cybercrises bijvoorbeeld gemeenten inlichten.

Vitaal

Als er een kwetsbaarheid in software is ontdekt, richt het NCSC zich vooral op het waarschuwen van de rijksoverheid en vitale sectoren als energie, internet en financieel betalingsverkeer. Met het voorstel tot wijziging van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen krijgt het NCSC meer mogelijkheden om dreigingsinformatie te sturen aan niet-vitale bedrijven.

Er is echter een ander wetsvoorstel in voorbereiding dat het Digital Trust Center (DTC) de taak geeft om bedrijven te voorzien van dreigingsinformatie. Dat overlapt met de taak van het NCSC, schrijft de Raad, die adviseert om verwarring en dubbel werk te voorkomen. Juist bij een crisis moet duidelijk zijn wie waarvoor verantwoordelijk is.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?
Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?

Meer recente berichten

Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen
Pointer: Tienduizenden routers in Nederland slecht beveiligd
Verder lezen
Toezichthouders willen verbeteringen Data Act
Verder lezen