Waternet blijft onder verscherpt toezicht staan vanwege slechte cybersecurity

Waterbedrijf Waternet blijft voorlopig onder verscherpt toezicht staan vanwege verschillende securityproblemen. De Inspectie Leefomgeving en Transport stelde dat toezicht eerder in omdat de leveringszekerheid in gevaar was, maar de problemen zijn nog niet opgelost.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de problemen bij het Noord-Hollandse Waternet nog steeds actueel zijn. Het Noord-Hollandse waterleveringsbedrijf kwam vorig jaar onder vuur te liggen na onderzoek van Follow The Money. Dat ontdekte dat Waternet een penetratietest met negatieve resultaten had achtergehouden voor de inspectiedienst en het Nationaal Cyber Security Centrum. Daarop startte de Inspectie Leefomgeving en Transport een onderzoek naar het waterbedrijf. Waternet kwam enkele maanden later onder verscherpt toezicht te staan. De ILT zegt dat er tekortkomingen waren in de cybersecurity en besturing bij Waternet. Daardoor zou er een verhoogd risico zijn dat de leveringszekerheid en de kwaliteit van drinkwater in gevaar kon komen.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen