Waternet blijft onder verscherpt toezicht staan vanwege slechte cybersecurity

Waterbedrijf Waternet blijft voorlopig onder verscherpt toezicht staan vanwege verschillende securityproblemen. De Inspectie Leefomgeving en Transport stelde dat toezicht eerder in omdat de leveringszekerheid in gevaar was, maar de problemen zijn nog niet opgelost.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de problemen bij het Noord-Hollandse Waternet nog steeds actueel zijn. Het Noord-Hollandse waterleveringsbedrijf kwam vorig jaar onder vuur te liggen na onderzoek van Follow The Money. Dat ontdekte dat Waternet een penetratietest met negatieve resultaten had achtergehouden voor de inspectiedienst en het Nationaal Cyber Security Centrum. Daarop startte de Inspectie Leefomgeving en Transport een onderzoek naar het waterbedrijf. Waternet kwam enkele maanden later onder verscherpt toezicht te staan. De ILT zegt dat er tekortkomingen waren in de cybersecurity en besturing bij Waternet. Daardoor zou er een verhoogd risico zijn dat de leveringszekerheid en de kwaliteit van drinkwater in gevaar kon komen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?
Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?

Meer recente berichten

Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen
Pointer: Tienduizenden routers in Nederland slecht beveiligd
Verder lezen
Toezichthouders willen verbeteringen Data Act
Verder lezen