WhatsApp dreigde uit Nederland te vertrekken om aftapplicht

WhatsApp zou stoppen in Nederland als opsporingsdiensten de berichten via een achterdeurtje gingen aftappen. Zelfs experts van Justitie zagen geen heil in dit plan van hun eigen minister Grapperhaus, blijkt uit interne documenten.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) blokkeerde een wetswijziging van de Telecomwet die chatdiensten aftapbaar moest maken. Volgens EZK dreigde WhatsApp te vertrekken uit Nederland als de wijziging werd doorgevoerd, en zou het vertrouwen van burgers in onlinediensten ernstig geschaad worden.

EZK voerde de afgelopen jaren een hevige strijd met het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat in opdracht van minister Ferd Grapperhaus (CDA) zocht naar achterdeurtjes in de beveiliging van chatapps, zoals WhatsApp. Zo wilde Grapperhaus onder meer de verspreiding van foto s van seksueel misbruik van kinderen tegengaan.

Dat blijkt uit vertrouwelijke discussies tussen experts bij de overheid, Nederlandse en buitenlandse opsporingsdiensten en de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Justitie en Veiligheid. NRC had samen met onderzoekscollectief Lighthouse Reports inzage in deze documenten. Ze beslaan de periode 2019-2021 en werden na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur vrijgegeven.

Uit de documenten blijkt dat, ook na jarenlang onderzoek, Nederland geen mogelijkheid ziet om chatdiensten als WhatsApp af te luisteren zonder de veiligheid van het hele netwerk te ondermijnen. Zelfs Grapperhaus zijn eigen specialisten waarschuwen dat zijn plan de communicatie over de hele linie onveiliger dreigt te maken. Toch blijven het ministerie van Justitie en Veiligheid en andere opsporingsdiensten zoeken naar de heilige graal: een veilig achterdeurtje in WhatsApp.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?
Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?

Meer recente berichten

Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen
Pointer: Tienduizenden routers in Nederland slecht beveiligd
Verder lezen
Toezichthouders willen verbeteringen Data Act
Verder lezen