Skip to main content

De 10 grootste datalekken van 2021

2021 gaat de geschiedenisboeken in als een van de meest roerige jaren ooit op het gebied van cybersecurity en informatiebeveiliging. Het ene datalek was nog maar net achter de rug of het volgende lek diende zich alweer aan. Afgelopen jaar werden tal van bedrijven hiermee geconfronteerd.

In dit artikel staan we stil bij de 10 grootste datalekken van 2021. Daarbij beperken we ons tot de gevallen waarbij persoonsgegevens van Nederlanders zijn buitgemaakt. Een datalek zoals bij T-Mobile, waarbij gegevens van meer dan 54 miljoen Amerikaanse klanten werden gestolen, laten we voor onze lijst buiten beschouwing.

Ook benieuwd naar cyberaanvallen in 2021? Neem dan een kijkje bij ons artikel over de 10 grootste cyberaanvallen van 2021.

1 GGD – levendige handel in persoonsgegevens

Het meest geruchtmakende datalek van 2021 is zonder twijfel het lek bij de GGD. RTL Nieuws ontdekte dat duizenden medewerkers toegang hadden tot de persoons- en medische gegevens van iedereen die zich had laten testen op corona, of onderdeel uitmaakte van een bron- en contactonderzoek.

Dan moet je denken aan voor- en achternamen, woonadressen, contactgegevens, burgerservicenummers (BSN), medische aandoeningen en medicatiegebruik. Deze gegevens werden opgeslagen in twee IT-systemen en via kanalen als Telegram, Snapchat en Wickr doorverkocht aan de hoogste bieder.

Om het nog erger te maken: de eerste meldingen dat het registratiesysteem niet op orde was, kwamen in de zomer van 2020 al binnen. Medewerkers bevestigden dat de bestuurlijke top van de GGD bewust besloot om deze waarschuwingen te negeren. Andre Rouvoet, voorzitter van de landelijke koepelorganisatie GGD GHOR, bood openlijk zijn excuses aan voor de gang van zaken.

Ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ging diep door het stof in de Tweede Kamer. Hij gaf toe dat hij scherper had moeten toezien op de beveiliging van persoonsgegevens. Als kers op de taart concludeerde de Autoriteit Persoonsgegevens dat de beveiliging van de gegevens te wensen overliet.

Nadat de media over het lek schreven, heeft de minister aanvullende veiligheidsmaatregelen laten treffen. De GGD schakelde de print- en exportfunctionaliteit grotendeels uit, beperkte de zoekmogelijkheden in de computersystemen, liet meer interne controles en externe audits uitvoeren om misbruik te voorkomen en heeft de VOG-administratie (Verklaring Omtrent Gedrag) op orde laten brengen.

Volgens de officiele cijfers zijn er persoonsgegevens verkocht van 1.250 mensen. In theorie hadden ruim 6,5 miljoen Nederlanders de dupe kunnen zijn van de slechte beveiligingspraktijken. Stichting ICAM dreigt daarom nu met een miljardenclaim. De stichting eist een schadevergoeding van 500 euro voor iedereen die in de systemen van de GGD werd genoemd, en 1.500 euro voor de slachtoffers waarvan vaststaat dat hun gegevens zijn verkocht.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen