De 10 grootste datalekken van 2021

2021 gaat de geschiedenisboeken in als een van de meest roerige jaren ooit op het gebied van cybersecurity en informatiebeveiliging. Het ene datalek was nog maar net achter de rug of het volgende lek diende zich alweer aan. Afgelopen jaar werden tal van bedrijven hiermee geconfronteerd.

In dit artikel staan we stil bij de 10 grootste datalekken van 2021. Daarbij beperken we ons tot de gevallen waarbij persoonsgegevens van Nederlanders zijn buitgemaakt. Een datalek zoals bij T-Mobile, waarbij gegevens van meer dan 54 miljoen Amerikaanse klanten werden gestolen, laten we voor onze lijst buiten beschouwing.

Ook benieuwd naar cyberaanvallen in 2021? Neem dan een kijkje bij ons artikel over de 10 grootste cyberaanvallen van 2021.

1 GGD – levendige handel in persoonsgegevens

Het meest geruchtmakende datalek van 2021 is zonder twijfel het lek bij de GGD. RTL Nieuws ontdekte dat duizenden medewerkers toegang hadden tot de persoons- en medische gegevens van iedereen die zich had laten testen op corona, of onderdeel uitmaakte van een bron- en contactonderzoek.

Dan moet je denken aan voor- en achternamen, woonadressen, contactgegevens, burgerservicenummers (BSN), medische aandoeningen en medicatiegebruik. Deze gegevens werden opgeslagen in twee IT-systemen en via kanalen als Telegram, Snapchat en Wickr doorverkocht aan de hoogste bieder.

Om het nog erger te maken: de eerste meldingen dat het registratiesysteem niet op orde was, kwamen in de zomer van 2020 al binnen. Medewerkers bevestigden dat de bestuurlijke top van de GGD bewust besloot om deze waarschuwingen te negeren. Andre Rouvoet, voorzitter van de landelijke koepelorganisatie GGD GHOR, bood openlijk zijn excuses aan voor de gang van zaken.

Ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ging diep door het stof in de Tweede Kamer. Hij gaf toe dat hij scherper had moeten toezien op de beveiliging van persoonsgegevens. Als kers op de taart concludeerde de Autoriteit Persoonsgegevens dat de beveiliging van de gegevens te wensen overliet.

Nadat de media over het lek schreven, heeft de minister aanvullende veiligheidsmaatregelen laten treffen. De GGD schakelde de print- en exportfunctionaliteit grotendeels uit, beperkte de zoekmogelijkheden in de computersystemen, liet meer interne controles en externe audits uitvoeren om misbruik te voorkomen en heeft de VOG-administratie (Verklaring Omtrent Gedrag) op orde laten brengen.

Volgens de officiele cijfers zijn er persoonsgegevens verkocht van 1.250 mensen. In theorie hadden ruim 6,5 miljoen Nederlanders de dupe kunnen zijn van de slechte beveiligingspraktijken. Stichting ICAM dreigt daarom nu met een miljardenclaim. De stichting eist een schadevergoeding van 500 euro voor iedereen die in de systemen van de GGD werd genoemd, en 1.500 euro voor de slachtoffers waarvan vaststaat dat hun gegevens zijn verkocht.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen