Overheidsorganisaties minder volwassen in informatiebeveiliging dan commerciele organisaties

Overheidsorganisaties lopen achter op commerciele bedrijven als het gaat om het volwassenheidsniveau van informatiebeveiliging. Dat concludeert Awareways na onderzoek naar de volwassenheidsniveaus bij tientallen organisaties.

Ik ging op zoek naar verschillende organisatieprofielen over sectoren heen, legt onderzoeker Sjoerd van Veldhuizen uit. Deze worden gebruikt om content templates te maken. Het leverde echter ook een interessante conclusie op: overheden zijn minder volwassen in hun informatieveiligheid dan commerciele bedrijven en non-profits.

Onderzoeksopzet

Voor mijn onderzoeksproject heb ik gekeken of er typen van klantorganisaties zijn, zegt Van Veldhuizen. Mogelijk gedraagt type A zich op een bepaalde manier, terwijl types B en C zich op een andere manier gedragen. Op basis van die profielen kun je op maat gemaakte templates maken om content efficienter en effectiever te ontwikkelen.

Van Veldhuizen keek naar data van in totaal 36 klantorganisaties, over een periode van 3 jaar. Specifiek heb ik per organisatie gekeken naar 8 variabelen: de 6 variabelen van de cultuurscan – gedrag, houding, waargenomen controle, waargenomen norm, beperkingen en kennis – en daarnaast organisatiegrootte en -type.Resultaten

Aan de hand van deze variabelen vond hij twee clusters, die in onderstaande grafiek zijn weergegeven. We hebben de populatie in twee clusters verdeeld.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen