Overheidsorganisaties minder volwassen in informatiebeveiliging dan commerciele organisaties

Overheidsorganisaties lopen achter op commerciele bedrijven als het gaat om het volwassenheidsniveau van informatiebeveiliging. Dat concludeert Awareways na onderzoek naar de volwassenheidsniveaus bij tientallen organisaties.

Ik ging op zoek naar verschillende organisatieprofielen over sectoren heen, legt onderzoeker Sjoerd van Veldhuizen uit. Deze worden gebruikt om content templates te maken. Het leverde echter ook een interessante conclusie op: overheden zijn minder volwassen in hun informatieveiligheid dan commerciele bedrijven en non-profits.

Onderzoeksopzet

Voor mijn onderzoeksproject heb ik gekeken of er typen van klantorganisaties zijn, zegt Van Veldhuizen. Mogelijk gedraagt type A zich op een bepaalde manier, terwijl types B en C zich op een andere manier gedragen. Op basis van die profielen kun je op maat gemaakte templates maken om content efficienter en effectiever te ontwikkelen.

Van Veldhuizen keek naar data van in totaal 36 klantorganisaties, over een periode van 3 jaar. Specifiek heb ik per organisatie gekeken naar 8 variabelen: de 6 variabelen van de cultuurscan – gedrag, houding, waargenomen controle, waargenomen norm, beperkingen en kennis – en daarnaast organisatiegrootte en -type.Resultaten

Aan de hand van deze variabelen vond hij twee clusters, die in onderstaande grafiek zijn weergegeven. We hebben de populatie in twee clusters verdeeld.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

CISO versus ISO, wie doet wat?
Binnen de gemeente hebben we de (verplichte) CISO en/of ISO. Maar welke taken horen er nu eigenlijk bij de CISO te liggen en wat zou de ISO moeten doen? Kortom, hoe verhouden deze functies zich tot elkaar en wat zijn de verschillen?
Help! Een dataclassificatie, DPIA en een BIA?!
Vanuit de AVG en BIO zijn er diverse (verplichte) maatregelen waarmee je als gemeente in kaart brengt wat je relevante systemen zijn en/of data is en waar de risico’s liggen met betrekking tot het gebruik ervan, zoals een dataclassificatie, DPIA en BIA. Maar wat is de onderlinge samenhang en hoe kan je profijt hebben als je een van deze onderdelen al gedaan hebt?
Verantwoordelijkheden van de proceseigenaar binnen de BIO
Informatiebeveiliging is binnen de BIO een verantwoordelijkheid van de proceseigenaar. Maar waar ben je dan precies verantwoordelijk voor en wat houdt die verantwoordelijkheid in

Meer recente berichten

IT Auditors: overmaat audits frustreert ziekenhuizen
Verder lezen
Streng zijn met privacy levert nieuwe klanten op
Verder lezen
Ethiek is kritische factor voor succes ai
Verder lezen
Cybersecurity krijgt krachtige impuls
Verder lezen
Overheid werkt aan databescherming tegen kwantumgeweld
Verder lezen
Facebook aangeklaagd voor volgen van iPhone gebruikers
Verder lezen
Patiente krijgt 2000 euro omdat secretaresse ziekenhuis haar dossier bekeek
Verder lezen
De werking van de CLOUD Act bij dataopslag in Europa
Verder lezen
Begroting 23: Gegevensuitwisseling in de zorg speerpunt voor VWS
Verder lezen
Privacylaksheid Big Tech is kans voor Europa
Verder lezen