Protesterende Google werknemer Ariel Koren: Ik kon niet blijven zwijgen

Project Nimbus, Werknemers van Google en Amazon protesteren tegen een deal die de techbedrijven sloten met de Israelische overheid.

Toen haar werkgever Google in april vorig jaar bekendmaakte een contract te sluiten met de Israelische overheid, voelde het voor Ariel Koren (28) alsof ze geen keuze had. Ik kon dit niet stilzwijgend goedkeuren, zegt de Amerikaanse in een videogesprek. Hoe mijn bedrijf zich gedraagt, voelde ook als mijn verantwoordelijkheid.

Koren, die zeven jaar op de marketingafdeling van Google werkte, is het gezicht van het verzet van Google- en Amazon-werknemers tegen Project Nimbus. In dit project van 1,2 miljard dollar bouwen de techgiganten aan een nieuwe digitale infrastructuur in opdracht van de Israelische regering. De angst van Google-werknemers zoals Koren, die Joods is en zich anti-zionist noemt, is dat Project Nimbus het straks eenvoudiger maakt voor het Israelische leger om de Palestijnse bevolking te bespioneren.

Deze donderdag protesteren Amazon- en Google-werknemers voor hun kantoren in Seattle, New York en San Francisco tegen Project Nimbus. Een petitie waarin werknemers hun bedrijven oproepen de contracten te verscheuren is inmiddels door zevenhonderd medewerkers ondertekend. Onze technologie zal de systematische discriminatie en ontheemding door Israel nog wreder en dodelijker maken voor de Palestijnen, schreven de werknemers vorig jaar in een ingezonden brief in The Guardian. De ondertekenaars bleven anoniem, uit angst voor represailles van Google en Amazon.

Verhuizen of vertrekken

De protesten van donderdag zijn ook een steunbetuiging aan Ariel Koren, die naar eigen zeggen vanwege haar acties tegen Nimbus door Google op een zijspoor werd geplaatst. Ze vertelt dat ze in november te horen kreeg dat Google haar baan – ze verkocht onderwijsproducten voor Google in Latijns-Amerika – verplaatste naar Sao Paulo, Brazilie. Als ik niet ging verhuizen moest ik vertrekken, werd me verteld.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

CISO versus ISO, wie doet wat?
Binnen de gemeente hebben we de (verplichte) CISO en/of ISO. Maar welke taken horen er nu eigenlijk bij de CISO te liggen en wat zou de ISO moeten doen? Kortom, hoe verhouden deze functies zich tot elkaar en wat zijn de verschillen?
Help! Een dataclassificatie, DPIA en een BIA?!
Vanuit de AVG en BIO zijn er diverse (verplichte) maatregelen waarmee je als gemeente in kaart brengt wat je relevante systemen zijn en/of data is en waar de risico’s liggen met betrekking tot het gebruik ervan, zoals een dataclassificatie, DPIA en BIA. Maar wat is de onderlinge samenhang en hoe kan je profijt hebben als je een van deze onderdelen al gedaan hebt?
Verantwoordelijkheden van de proceseigenaar binnen de BIO
Informatiebeveiliging is binnen de BIO een verantwoordelijkheid van de proceseigenaar. Maar waar ben je dan precies verantwoordelijk voor en wat houdt die verantwoordelijkheid in

Meer recente berichten

IT Auditors: overmaat audits frustreert ziekenhuizen
Verder lezen
Streng zijn met privacy levert nieuwe klanten op
Verder lezen
Ethiek is kritische factor voor succes ai
Verder lezen
Cybersecurity krijgt krachtige impuls
Verder lezen
Overheid werkt aan databescherming tegen kwantumgeweld
Verder lezen
Facebook aangeklaagd voor volgen van iPhone gebruikers
Verder lezen
Patiente krijgt 2000 euro omdat secretaresse ziekenhuis haar dossier bekeek
Verder lezen
De werking van de CLOUD Act bij dataopslag in Europa
Verder lezen
Begroting 23: Gegevensuitwisseling in de zorg speerpunt voor VWS
Verder lezen
Privacylaksheid Big Tech is kans voor Europa
Verder lezen