De Amerikaanse autoriteiten zeggen ongekende maatregelen te willen nemen om de persoonlijke data van Europese burgers die naar de VS wordt verzonden te beschermen. Aan het begin van dit jaar werd een principeakkoord aangekondigd maar zes maanden later zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt. Daardoor werken bedrijven nog steeds niet volgens de AVG, aldus de Oostenrijks advocaat, auteur en privacyactivist Max Schrems.
Zaak Schrems II
Sommige bedrijven zijn ondertussen overgestapt naar providers die niet onder de Amerikaanse wetgeving vallen. Veel ondernemingen blijven echter de AVG overtreden, erop vertrouwende dat een nieuw akkoord de situatie zal oplossen. Sinds het Hof van Justitie van de Europese Unie het EU-US Privacy Shield ongeldig heeft verklaard in de zaak Schrems II zijn er twee jaar verstreken.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.