Skip to main content

Gemeente ict duurder door saas en Omgevingswet

Gemeenten waren in 2021 per inwoner meer geld kwijt aan ict dan in de jaren ervoor. De kostenstijging is vooral te wijten aan uitgaven aan software, en dan met name die voor de Omgevingswet, informatiebeveiliging en dure saas toepassingen. Dit blijkt uit de ICT Benchmark Gemeenten 2022 van adviesbureau M and I Partners.

De totale ict-kosten per inwoner bedroegen in 2021 96 euro. Dat is per inwoner drie euro meer dan in 2020 en tien euro meer dan in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat de ict-kosten per inwoner meer stijgen dan de inflatie in dat jaar. Bovendien maken de ict-kosten de afgelopen jaren een groter deel uit van de totale gemeentelijke begroting. In 2016 bedroegen de ict-kosten 2,6 procent van de begroting, in 2021 was dit 3,2 procent.

Softwarekosten

De softwarekosten bedroegen in 2021 gemiddeld 33 euro per inwoner, een toename van vier euro ten opzichte van 2020. De helft van deze toename komt doordat gemeenten meer toepassingen afnemen als saas-applicatie. Het financiele systeem en bijvoorbeeld midoffice-software voor de Wet open overheid (Woo) worden daardoor duurder en een deel van de inhuurkosten van personeel verschuift naar software.

De onderzoekers verwachten dat de toenemende kosten van saas-applicaties de komende jaren voortzet. Het aanbod van zulke toepassingen neemt toe, hoewel volgens hen uiteindelijk wel wat applicaties op eigen servers blijven draaien. Voor deze applicaties is geen saas-alternatief of noodzaak van vervanging. De kosten van Office 365, het cloudgebaseerde kantoorportfolio van Microsoft, nemen waarschijnlijk niet meer toe. De meeste gemeenten hebben dit al in coronajaar 2020 geimplementeerd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Belgie gaat Nederland voor in NIS2 omzetting
Verder lezen
Gegevens 60.000 terugbetalers op straat na fout bij DUO
Verder lezen
Rabobank hoeft beleid voor betalen met Rabo Scanner niet aan te passen
Verder lezen