Security experts blij en bezorgd over securityplannen overheid

De op Prinsjesdag ontvouwde plannen en budgetten voor de cybersecurity van Nederland zijn gespannen afgewacht en met argusogen bekeken. Nederlandse security experts reageren blij, behoedzaam, bezorgd en hoopvol. Het lijkt wel of de overheid uit de puberteit is.

Digitalisering en daarbij ook beveiliging daarvan krijgt serieuze aandacht van het kabinet. Prinsjesdag van dit jaar met de Miljoenennota voor komend jaar houden het niet bij lippendienst, maar voegen budgetten bij de woorden over het belang van digitalisering en de noodzaak van cybersecurity.

Justitie, Veiligheid, Defensie

Zo geeft het ministerie van Justitie en Veiligheid, JenV, cybercrime meer aandacht en digitaliseert Defensie mede met het oog op cyberoorlog en hybride oorlogvoering. Beide ministeries zien toenemend cybergevaar en Defensie stelt dat het zowel verdedigend als ook aanvallend digitaal moet kunnen handelen. Het ministerie heeft een cyberplan opgesteld om defensiebreed de digitale capaciteiten te versterken.

JenV verwijst in in de beleidsprioriteiten van Prinsjesdag 2022 naar de Veiligheidsmonitor 2021 waarin al stond dat cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit vrijwel net zo vaak slachtoffers maken als traditionele criminaliteit. Het Openbaar Ministerie investeert in de aanpak van cybercrime en versterkt de opsporingscapaciteit in het digitale domein. En om cybercrime te voorkomen door de bewustwording bij potentiele slachtoffers te versterken, trekken de ministeries van BZK, JenV en EZK gezamenlijk op.

Reacties, inschatting

Naast deze ministeries, die vooral veel met cybersecurity bezig zijn, valt er meer ICT en ICT-beveiliging te bespeuren in de Prinsjesdag-plannen. AG Connect heeft diverse experts en betrokkenen gevraagd naar hun reactie op en inschatting hiervan. Over wat de overheid wil en gaat doen tegen cybercrime, tegen digitale dreigingen en cyberoorlog, maar ook voor meer privacy, betere cyberbescherming, en meer digitale zaken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen