Skip to main content

Security experts blij en bezorgd over securityplannen overheid

De op Prinsjesdag ontvouwde plannen en budgetten voor de cybersecurity van Nederland zijn gespannen afgewacht en met argusogen bekeken. Nederlandse security experts reageren blij, behoedzaam, bezorgd en hoopvol. Het lijkt wel of de overheid uit de puberteit is.

Digitalisering en daarbij ook beveiliging daarvan krijgt serieuze aandacht van het kabinet. Prinsjesdag van dit jaar met de Miljoenennota voor komend jaar houden het niet bij lippendienst, maar voegen budgetten bij de woorden over het belang van digitalisering en de noodzaak van cybersecurity.

Justitie, Veiligheid, Defensie

Zo geeft het ministerie van Justitie en Veiligheid, JenV, cybercrime meer aandacht en digitaliseert Defensie mede met het oog op cyberoorlog en hybride oorlogvoering. Beide ministeries zien toenemend cybergevaar en Defensie stelt dat het zowel verdedigend als ook aanvallend digitaal moet kunnen handelen. Het ministerie heeft een cyberplan opgesteld om defensiebreed de digitale capaciteiten te versterken.

JenV verwijst in in de beleidsprioriteiten van Prinsjesdag 2022 naar de Veiligheidsmonitor 2021 waarin al stond dat cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit vrijwel net zo vaak slachtoffers maken als traditionele criminaliteit. Het Openbaar Ministerie investeert in de aanpak van cybercrime en versterkt de opsporingscapaciteit in het digitale domein. En om cybercrime te voorkomen door de bewustwording bij potentiele slachtoffers te versterken, trekken de ministeries van BZK, JenV en EZK gezamenlijk op.

Reacties, inschatting

Naast deze ministeries, die vooral veel met cybersecurity bezig zijn, valt er meer ICT en ICT-beveiliging te bespeuren in de Prinsjesdag-plannen. AG Connect heeft diverse experts en betrokkenen gevraagd naar hun reactie op en inschatting hiervan. Over wat de overheid wil en gaat doen tegen cybercrime, tegen digitale dreigingen en cyberoorlog, maar ook voor meer privacy, betere cyberbescherming, en meer digitale zaken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Uber deelde gegevens van chauffeurs met opsporingsdiensten buiten de EU
Verder lezen
Ministerie EZ geeft opnieuw 1 miljoen subsidie voor cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS ransomware aanvallen
Verder lezen