Security experts blij en bezorgd over securityplannen overheid

De op Prinsjesdag ontvouwde plannen en budgetten voor de cybersecurity van Nederland zijn gespannen afgewacht en met argusogen bekeken. Nederlandse security experts reageren blij, behoedzaam, bezorgd en hoopvol. Het lijkt wel of de overheid uit de puberteit is.

Digitalisering en daarbij ook beveiliging daarvan krijgt serieuze aandacht van het kabinet. Prinsjesdag van dit jaar met de Miljoenennota voor komend jaar houden het niet bij lippendienst, maar voegen budgetten bij de woorden over het belang van digitalisering en de noodzaak van cybersecurity.

Justitie, Veiligheid, Defensie

Zo geeft het ministerie van Justitie en Veiligheid, JenV, cybercrime meer aandacht en digitaliseert Defensie mede met het oog op cyberoorlog en hybride oorlogvoering. Beide ministeries zien toenemend cybergevaar en Defensie stelt dat het zowel verdedigend als ook aanvallend digitaal moet kunnen handelen. Het ministerie heeft een cyberplan opgesteld om defensiebreed de digitale capaciteiten te versterken.

JenV verwijst in in de beleidsprioriteiten van Prinsjesdag 2022 naar de Veiligheidsmonitor 2021 waarin al stond dat cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit vrijwel net zo vaak slachtoffers maken als traditionele criminaliteit. Het Openbaar Ministerie investeert in de aanpak van cybercrime en versterkt de opsporingscapaciteit in het digitale domein. En om cybercrime te voorkomen door de bewustwording bij potentiele slachtoffers te versterken, trekken de ministeries van BZK, JenV en EZK gezamenlijk op.

Reacties, inschatting

Naast deze ministeries, die vooral veel met cybersecurity bezig zijn, valt er meer ICT en ICT-beveiliging te bespeuren in de Prinsjesdag-plannen. AG Connect heeft diverse experts en betrokkenen gevraagd naar hun reactie op en inschatting hiervan. Over wat de overheid wil en gaat doen tegen cybercrime, tegen digitale dreigingen en cyberoorlog, maar ook voor meer privacy, betere cyberbescherming, en meer digitale zaken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen