Gevoelige Nederlandse data stallen bij big tech? Geen goed idee

Het besluit van de Nederlandse regering dat de overheid privacygevoelige gegevens van Nederlandse burgers mag opslaan bij Amerikaanse techbedrijven is een manier om verder te gaan nu Privacy Shield ongeldig is verklaard. Mogelijk is het besluit van de regering ingegeven door het NCSC memo over de mogelijke gevolgen van de Amerikaanse CLOUD Act. Onlangs hebben de hoogleraren Jose van Dijck en Bart Jacobs in het Financieele Dagblad en in de Volkskrant hun zorgen over dit besluit uiteengezet. 

In de Schrems II-uitspraak van vorig jaar is het bestaande juridische kader dat de gegevensoverdracht tussen de EU en de VS regelde, onrechtmatig verklaard. Sindsdien verkeert de hele trans-Atlantische digitale economie in onzekerheid. Het probleem met het gebruik van Big Tech-oplossingen, waarvan de cloud er een is, was al enige tijd bekend, omdat hier indirect naar werd verwezen in alle EU-uitspraken tegen Google Analytics. Wat voor Google geldt, geldt ook voor de rest van de vanuit de VS opererende organisaties die IT services aanbieden.

Sinds Schrems II zijn publieke en private organisaties die afhankelijk zijn van Amerikaanse technologie op zoek naar oplossingen die de continuiteit van hun activiteiten waarborgen en die tegelijkertijd het risico op non-compliance wegnemen. Sommige van de oplossingen verzachten echter alleen het probleem, ze lossen het niet volledig op. Daarbij gaat het onder andere om data-encryptie – dit is een essentiele security technologie, maar tegelijkertijd een die zeer moeilijk te implementeren is voor cloudservices, omdat de cloudhostingprovider absoluut geen toegang mag hebben tot de data- en encryptiesleutels.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen