Skip to main content

Gevoelige Nederlandse data stallen bij big tech? Geen goed idee

Het besluit van de Nederlandse regering dat de overheid privacygevoelige gegevens van Nederlandse burgers mag opslaan bij Amerikaanse techbedrijven is een manier om verder te gaan nu Privacy Shield ongeldig is verklaard. Mogelijk is het besluit van de regering ingegeven door het NCSC memo over de mogelijke gevolgen van de Amerikaanse CLOUD Act. Onlangs hebben de hoogleraren Jose van Dijck en Bart Jacobs in het Financieele Dagblad en in de Volkskrant hun zorgen over dit besluit uiteengezet. 

In de Schrems II-uitspraak van vorig jaar is het bestaande juridische kader dat de gegevensoverdracht tussen de EU en de VS regelde, onrechtmatig verklaard. Sindsdien verkeert de hele trans-Atlantische digitale economie in onzekerheid. Het probleem met het gebruik van Big Tech-oplossingen, waarvan de cloud er een is, was al enige tijd bekend, omdat hier indirect naar werd verwezen in alle EU-uitspraken tegen Google Analytics. Wat voor Google geldt, geldt ook voor de rest van de vanuit de VS opererende organisaties die IT services aanbieden.

Sinds Schrems II zijn publieke en private organisaties die afhankelijk zijn van Amerikaanse technologie op zoek naar oplossingen die de continuiteit van hun activiteiten waarborgen en die tegelijkertijd het risico op non-compliance wegnemen. Sommige van de oplossingen verzachten echter alleen het probleem, ze lossen het niet volledig op. Daarbij gaat het onder andere om data-encryptie – dit is een essentiele security technologie, maar tegelijkertijd een die zeer moeilijk te implementeren is voor cloudservices, omdat de cloudhostingprovider absoluut geen toegang mag hebben tot de data- en encryptiesleutels.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen