Skip to main content

Tweede Kamer kritisch over privacy bij nieuwe cybersecuritywet

Partijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op hoe er met persoonsgegevens wordt omgegaan na aanpassing van de cybersecuritywet. Die wet moet het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, meer mogelijkheden geven om bedrijven en overheden te waarschuwen bij cyberdreigingen.

Nu mag de NCSC alleen vitale bedrijven of organisaties waarschuwen, zoals ziekenhuizen of waterbedrijven. Minister Dilan Yesilgoz (Veiligheid en Justitie) wil dat uitbreiden na een aanpassing van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen.

Meerdere Kamerleden zeiden tijdens een debat vandaag te vrezen dat er persoonsgegevens worden gedeeld die later voor andere doeleinden worden gebruikt. Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek is bang dat gegevens die worden gedeeld om een cyberdreiging te voorkomen, later kunnen worden gebruikt in rechtszaak, terwijl die niet met dat doel zijn gedeeld. Met informatie die je ooit een keer vanuit een waarschuwing hebt gekregen kunnen ook hele lelijke dingen gebeuren, waarschuwt ook SP-kamerlid Renske Leijten.

Toezicht

Leijten wil toezicht op welke gegevens worden gedeeld en wordt vastgelegd wanneer data verwijderd moet worden. Lisa van Ginneken (D66) is hier ook kritisch over, maar vraagt zich af of een vaste termijn om gegevens vast te houden wel praktisch is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen
Principe akkoord over Europese variant DigiD
Verder lezen
Cyberaanval legt alarmeringssysteem voor ouderen en ernstig zieken plat
Verder lezen
Hackers komen niet meer langs de achterdeur, maar door je voordeur naar binnen
Verder lezen