Het Wilde Westen van cybercriminaliteit: Soms is er geen andere uitweg dan betalen

Na een hack wel of geen losgeld betalen? Die vraag leidt tot veel discussie nu een grote tandartsketen twee miljoen euro overmaakte naar criminelen. Experts zeggen dat het cybercriminaliteit in de hand werkt. Maar soms is er geen andere uitweg, zegt onderzoeksjournalist Huib Modderkolk bij Spraakmakers.

Criminelen uit principe gewoon niet betalen is te makkelijk gedacht, vindt Modderkolk. Volgens de onderzoeksjournalist maken bedrijven die te maken hebben met een hack de afweging: wat kost ons dit maatschappelijk? En wat kost ons dit aan schade? Soms komt het bestaan van een bedrijf in gevaar. Modderkolk vindt het dan ook niet zo gek dat bedrijven er voor kiezen wel te betalen.

Je kunt het volgens de onderzoeksjournalist vergelijken met de Nederlandse overheid, waar is afgesproken om geen losgeld te betalen bij ontvoeringen. Er wordt niet over gecommuniceerd maar er wordt wel degelijk betaald. Omdat er soms geen andere uitweg is.

Wilde Westen

Volgens Modderkolk worden er praktisch geen cybercriminelen opgespoord na een hack. Journalist Tijs van den Brink vindt dat een extra reden om geen losgeld te betalen, anders wordt het een Wild West. Dat is het al, vindt Modderkolk.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen