Skip to main content

NSCR: Zet persoonsgegevens slachtoffers niet onnodig in strafdossier

Als persoonsgegevens van slachtoffers juridisch inhoudelijk niet relevant zijn, is het beter om deze weg te laten uit een strafdossier. Rechters hebben deze gegevens niet nodig om een beslissing te nemen. Bovendien zou hierdoor de privacy van het slachtoffer beter worden gewaarborgd.

Dat schrijft het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) in het onderzoeksrapport De strafvorderlijke relevantie van persoonsgegevens van slachtoffers. In opdracht van de Raad van de Rechtspraak deed het NSCR onderzoek naar het gebruik van persoonsgegevens van slachtoffers in strafdossiers.

Automatisme om persoonsgegevens op te nemen in processtukken

Volgens de onderzoekers is de rechtspositie van slachtoffers de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Dat is lovenswaardig, maar kent ook een schaduwzijde. Zo worden persoonsgegevens van slachtoffers op verschillende manieren en meerdere momenten tijdens het strafproces opgelezen tijdens openbare zittingen.

Het is zelfs een automatisme dat identificerende persoonsgegevens van slachtoffers worden opgenomen in processtukken, terwijl deze gegevens niet altijd nodig lijken te zijn voor strafvorderlijke beslissingen, zo schrijft het NSCR. Dat maakt het voor kwaadwillenden een stuk eenvoudiger om slachtoffers te vinden en op te zoeken. Hierdoor zijn gedupeerden extra kwetsbaar.

Er zijn wettelijke mogelijkheden om persoonsgegevens weg te laten uit strafdossiers, maar slachtoffers zijn zich daar veelal niet van bewust. De realiteit blijft derhalve dat persoonsgegevens van slachtoffers nog steeds op veel verschillende momenten in het strafproces worden toegevoegd aan het procesdossier, zo stellen de onderzoekers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen