Verenigde Staten onthult nieuw Privacy Shield op 3 oktober

Drie ingewijden vertelden tegen POLITICO dat het Witte Huis de langverwachte opvolger van het Privacy Shield zo vroeg als 3 oktober presenteert.

Het nieuwe Privacy Shield is bedoeld om Europese klachten over Amerikaanse surveillancemethoden aan te pakken. Volgens bronnen van POLITICO wordt het besluit op 3 oktober ondertekend en aangekondigd door president Joe Biden.

Peter Swire, voormalig privacy-hoofdadviseur van het Kabinet-Clinton, verwacht dat de regels samenhangen met nieuwe Amerikaanse wetten die het toezicht aanscherpen op inlichtingendiensten in de Verenigde Staten.

Peter Swire werkt momenteel als professor aan Georgia Tech, een universiteit in Atlanta. Swire heeft bijgedragen aan de juridische grond waarop het Privacy Shield wordt geintroduceerd.

Goedkeuringsprocedure

Volgens een anonieme functionaris van het Witte Huis is de basis van het aankomende Privacy Shield gereed. Zodra het document openbaar wordt gemaakt begint de goedkeuringsprocedure van de Europese Commissie. Dit proces kan tot zes maanden kan duren. Het nieuwe Privacy Shield zal naar verwachting in maart 2023 beschikbaar zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen