Grootschalige cyberoefening in regio Twente en Oost Achterhoek

Acute Zorg Euregio organiseert een grootschalige cyberoefening voor de zorgketen in de regio Twente en Oost Achterhoek. Op woensdag 5 en donderdag 6 oktober nemen 14 zorginstellingen deel aan de oefening Digitale Ontwrichting. IT medewerkers en cybersecurityspecialisten kunnen dan laten zien of ze uit het goede hout zijn gesneden.

Dat laat Acute Zorg Euregio weten via een persbericht.

Cyberaanval grootste dreiging zorgsector

Incidenten waarbij veel slachtoffers vallen -de zogeheten flitsrampen- vergen veel van de zorgsector. Het is echter niet de grootste vrees van zorgprofessionals. De grootste dreiging komt uit het digitale domein. Cyberaanvallen kunnen een ontwrichtende werking hebben op de dienstverlening in de zorg, en daarmee op de samenleving. Tijdens de coronapandemie hebben we daar diverse voorbeelden van gezien.

Om goed voorbereid te zijn op toekomstige aanvallen, houdt Acute Zorg Euregio deze week aan grootschalige cyberoefening. Tijdens de oefening Digitale Ontwrichting wordt er een grootschalige cyberoefening op de zorgsector nagedaan. De aanval richt zich op zorginstanties in de regio Twente en Oost-Achterhoek.

De zorginstellingen moeten hun beste beentje voorzetten en laten zien hoe ze te werk gaan in een scenario waarbij meerdere zorgorganisaties uitvallen als gevolg van een cyberaanval. Communicatie en samenwerking spelen daarbij een belangrijke rol.

Red Team versus Blue Team

Veertien zorgorganisaties nemen deel aan de gesimuleerde cyberaanval: Medisch Spectrum Twente (MST), Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), Ambulance Oost, Witte Kruis, GGD Twente, Roessingh, ZorgNetOost, Huisartsenzorg Twente, Huisartsenzorg Oost-Achterhoek, Dimence, Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) regio Twente, Z-CERT, GHOR Twente en GHOR Noord- en Oost-Gelderland.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen