Skip to main content

Grootschalige cyberoefening in regio Twente en Oost Achterhoek

Acute Zorg Euregio organiseert een grootschalige cyberoefening voor de zorgketen in de regio Twente en Oost Achterhoek. Op woensdag 5 en donderdag 6 oktober nemen 14 zorginstellingen deel aan de oefening Digitale Ontwrichting. IT medewerkers en cybersecurityspecialisten kunnen dan laten zien of ze uit het goede hout zijn gesneden.

Dat laat Acute Zorg Euregio weten via een persbericht.

Cyberaanval grootste dreiging zorgsector

Incidenten waarbij veel slachtoffers vallen -de zogeheten flitsrampen- vergen veel van de zorgsector. Het is echter niet de grootste vrees van zorgprofessionals. De grootste dreiging komt uit het digitale domein. Cyberaanvallen kunnen een ontwrichtende werking hebben op de dienstverlening in de zorg, en daarmee op de samenleving. Tijdens de coronapandemie hebben we daar diverse voorbeelden van gezien.

Om goed voorbereid te zijn op toekomstige aanvallen, houdt Acute Zorg Euregio deze week aan grootschalige cyberoefening. Tijdens de oefening Digitale Ontwrichting wordt er een grootschalige cyberoefening op de zorgsector nagedaan. De aanval richt zich op zorginstanties in de regio Twente en Oost-Achterhoek.

De zorginstellingen moeten hun beste beentje voorzetten en laten zien hoe ze te werk gaan in een scenario waarbij meerdere zorgorganisaties uitvallen als gevolg van een cyberaanval. Communicatie en samenwerking spelen daarbij een belangrijke rol.

Red Team versus Blue Team

Veertien zorgorganisaties nemen deel aan de gesimuleerde cyberaanval: Medisch Spectrum Twente (MST), Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), Ambulance Oost, Witte Kruis, GGD Twente, Roessingh, ZorgNetOost, Huisartsenzorg Twente, Huisartsenzorg Oost-Achterhoek, Dimence, Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) regio Twente, Z-CERT, GHOR Twente en GHOR Noord- en Oost-Gelderland.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen