Skip to main content

Grootschalige cyberoefening in regio Twente en Oost Achterhoek

Acute Zorg Euregio organiseert een grootschalige cyberoefening voor de zorgketen in de regio Twente en Oost Achterhoek. Op woensdag 5 en donderdag 6 oktober nemen 14 zorginstellingen deel aan de oefening Digitale Ontwrichting. IT medewerkers en cybersecurityspecialisten kunnen dan laten zien of ze uit het goede hout zijn gesneden.

Dat laat Acute Zorg Euregio weten via een persbericht.

Cyberaanval grootste dreiging zorgsector

Incidenten waarbij veel slachtoffers vallen -de zogeheten flitsrampen- vergen veel van de zorgsector. Het is echter niet de grootste vrees van zorgprofessionals. De grootste dreiging komt uit het digitale domein. Cyberaanvallen kunnen een ontwrichtende werking hebben op de dienstverlening in de zorg, en daarmee op de samenleving. Tijdens de coronapandemie hebben we daar diverse voorbeelden van gezien.

Om goed voorbereid te zijn op toekomstige aanvallen, houdt Acute Zorg Euregio deze week aan grootschalige cyberoefening. Tijdens de oefening Digitale Ontwrichting wordt er een grootschalige cyberoefening op de zorgsector nagedaan. De aanval richt zich op zorginstanties in de regio Twente en Oost-Achterhoek.

De zorginstellingen moeten hun beste beentje voorzetten en laten zien hoe ze te werk gaan in een scenario waarbij meerdere zorgorganisaties uitvallen als gevolg van een cyberaanval. Communicatie en samenwerking spelen daarbij een belangrijke rol.

Red Team versus Blue Team

Veertien zorgorganisaties nemen deel aan de gesimuleerde cyberaanval: Medisch Spectrum Twente (MST), Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), Ambulance Oost, Witte Kruis, GGD Twente, Roessingh, ZorgNetOost, Huisartsenzorg Twente, Huisartsenzorg Oost-Achterhoek, Dimence, Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) regio Twente, Z-CERT, GHOR Twente en GHOR Noord- en Oost-Gelderland.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Persoonlijke gegevens van ruim 1000 leerlingen gelekt bij datalek in Amersfoort
Verder lezen
Cyberopslag is een essentieel onderdeel van de gegevensbeveiligingsstrategie
Verder lezen
Let op, gebruik AI chatbot kan leiden tot datalekken
Verder lezen
Rabobank moet gegevens vermeende oplichter met getroffen klant delen
Verder lezen
De mate waarin organisaties zijn voorbereid op een cybercrisis loopt sterk uiteen
Verder lezen
Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen
AP: kabinet moet wet aanpassen om journalisten bij Kadaster database te laten
Verder lezen
Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen
Ict aanbieders onvoldoende voorbereid op cyberramp
Verder lezen
Security op de productievloer, gemakkelijker gezegd dan gedaan
Verder lezen