Skip to main content

Vraag om interieurfoto s op te sturen voor WOZ waarde valt slecht

De gemeenteraad van Enschede wil dat zijn inwoners niet meer om foto s van de binnenkant van hun huis worden gevraagd. Ze kregen die vraag als onderdeel van een proef, om daarmee de WOZ waarde nauwkeuriger te kunnen bepalen.

Maar een succes lijkt de pilot niet, want veel inwoners voelen zich aangetast in hun privacy, schrijft RTV Oost. Het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) is gevraagd de vraag te schrappen.

Met de foto s kan volgens het GBT de WOZ-waarde nog beter bepaald worden en dus ook de hoogte van de onroerendezaakbelasting (ozb) beter worden vastgesteld.

Ik schrok nogal van het verzoek, zegt Gemma van den Berg uit Enschede in het NOS Radio 1 Journaal. Iemand gaat binnenkijken om te kijken of er nog wat te halen valt, dat voelt niet fijn, zegt ze. Ook vroeg ik me meteen af of het wel echt was. Daarnaast legde ze uit vragen te hebben over de beveiliging van de foto s.

Eerste keer in de geschiedenis

Ook de Vereniging Eigen Huis begrijpt de ophef, zegt Hans Andre de la Porte. Het is in de historie nog nooit gevraagd, foto s van het interieur. En de grote vraag is of het wel proportioneel is, want in tegenstelling tot wat het GBT zegt staat in de wet helemaal niet dat je foto s van de binnenkant moet inleveren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen