Vraag om interieurfoto s op te sturen voor WOZ waarde valt slecht

De gemeenteraad van Enschede wil dat zijn inwoners niet meer om foto s van de binnenkant van hun huis worden gevraagd. Ze kregen die vraag als onderdeel van een proef, om daarmee de WOZ waarde nauwkeuriger te kunnen bepalen.

Maar een succes lijkt de pilot niet, want veel inwoners voelen zich aangetast in hun privacy, schrijft RTV Oost. Het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) is gevraagd de vraag te schrappen.

Met de foto s kan volgens het GBT de WOZ-waarde nog beter bepaald worden en dus ook de hoogte van de onroerendezaakbelasting (ozb) beter worden vastgesteld.

Ik schrok nogal van het verzoek, zegt Gemma van den Berg uit Enschede in het NOS Radio 1 Journaal. Iemand gaat binnenkijken om te kijken of er nog wat te halen valt, dat voelt niet fijn, zegt ze. Ook vroeg ik me meteen af of het wel echt was. Daarnaast legde ze uit vragen te hebben over de beveiliging van de foto s.

Eerste keer in de geschiedenis

Ook de Vereniging Eigen Huis begrijpt de ophef, zegt Hans Andre de la Porte. Het is in de historie nog nooit gevraagd, foto s van het interieur. En de grote vraag is of het wel proportioneel is, want in tegenstelling tot wat het GBT zegt staat in de wet helemaal niet dat je foto s van de binnenkant moet inleveren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen