Met de BIO wettelijke basis voor informatieveiligheid

Met het verplichten van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid, BIO, wil staatssecretaris Van Huffelen informatieveiligheid bij de overheid een wettelijke basis geven. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

De BIO beschrijft beveiligingsdoelen waar passende maatregelen voor moeten worden gekozen, samen met een verplichte set aan basismaatregelen. Het streven naar deze wettelijke basis is in 2021 geuit door voorganger Raymond Knops in de Kamerbrief Voortgang informatieveiligheid bij de overheid(link naar andere website).

Algemene zorgplicht

Door een algemene zorgplicht voor informatieveiligheid bij de overheid op een plaats te regelen (namelijk met de BIO), komt er ook een vereenvoudiging van regels binnen de overheid. Daardoor verschuift de focus van administratief beveiligen naar feitelijk beveiligen. Nu bestaan er vanuit de Rijksoverheid informatiebeveiligingseisen vanuit verschillende bronnen voor medeoverheden.

Verder lezen bij de bron

IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen