Werkgever mocht zieke monteur filmen, die thuis aan het klussen was

Een Utrechts installatiebedrijf mag een werknemer ontslaan, die beweerde dat hij door ziekte niet kon werken en autorijden. De man viel door de mand omdat zijn werkgever filmde hoe hij thuis aan het klussen was. Volgens de rechter is daarmee de privacy van de man niet ernstig geschonden.

De man werkte sinds april 2020 als monteur voor het installatiebedrijf, maar meldde zich in maart 2021 ziek. De man zei vooral last te hebben van zijn knieen, waardoor hij moeite had met bewegen.

Toenemende klachten

Na bijna een jaar thuis te hebben gezeten, volgde in februari 2022 een evaluatie met de bedrijfsarts. Daarbij gaf de monteur aan dat de klachten toenamen.Hij zou onder meer last hebben bij lopen, duwen, trekken, tillen, dragen, knielen, hurken en staan. Naar eigen zeggen kon de man ook niet meer autorijden.

Recherchebureau

In maart hoorde het installatiebedrijf dat iemand de monteur in een auto had zien rijden. Toen de werkgever poolshoogte bij de man ging nemen, zag hij hem klussen aan zijn nieuwe woning. Daarop liet de werkgever een recherchebureau de werknemer drie dagen gadeslaan en filmen met een in een auto verborgen camera. De rechercheurs legden zo vast hoe de man werkzaamheden aan zijn huis verrichtte en ook een auto bestuurde.

Ontslag

Daarop ontsloeg het installatiebedrijf de man op staande voet. Maar de monteur ging daarmee niet akkoord, en stapte naar de rechter. Volgens de man was hij ten onrechte ontslagen, omdat hij niet gelogen zou hebben over zijn beperkingen. Hij zou slechts klusjes hebben uitgevoerd waartoe hij wel in staat was.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen