Skip to main content

Afspraken die je met leveranciers moet maken over security

Zoals in iedere relatie brengt afhankelijkheid risico s met zich mee. Als het gaat om informatiebeveiliging bij je leveranciers kan dit echter grote gevolgen hebben. Sterker nog: het is zelfs een van de grootste security problemen van dit moment: kwetsbaarheden bij leveranciers waar jouw bedrijf het slachtoffer van wordt. Hackers proberen binnen te dringen bij een leverancier uit de keten om vervolgens de grotere partij die ze op het oog hebben te hacken. Een sterk voorbeeld hiervan is de reeks aanvallen via Solarwinds die eind 2020 plaatsvonden. Hoe zorg je nu dat je meer controle krijgt over security in de keten en welke afspraken moet je maken voordat je met een leverancier in zee gaat? Security expert Daan Keuper geeft hulp en uitleg in deze blog.

Belangrijke acties die je moet ondernemen als het gaat om keten-security, is allereerst in kaart brengen met welke leveranciers je zaken doet en inventariseren in welke mate deze leveranciers toegang hebben tot systemen en data van je bedrijf. Wat betekent het voor jouw organisatie als deze leverancier gehackt wordt? In augustus was dit nog het geval bij vijf Limburgse gemeenten. En als een leverancier weliswaar geen toegang heeft tot jouw data, maar wel essentieel is voor je processen, wat betekent het als deze leverancier niet kan leveren? Denk bijvoorbeeld aan de kaashack bij Bakker Logistiek waardoor Albert Heijn geen kaas geleverd kreeg. Ligt jouw bedrijf in zo n geval ook stil of is er een alternatief om toch door te draaien?

Vervolgens is het belangrijk om in gesprek te gaan met je leveranciers over security en de juiste vragen te stellen. Zo is het voordat je een contract sluit belangrijk om inzicht te krijgen in hoe de leverancier met security omgaat. Dit doe ik overigens zelfs in mijn priveleven. Zo vroeg ik aan de leverancier van de app die wordt gebruikt op het kinderdagverblijf van mijn dochter hoe de app beveiligd is. Het antwoord was dat de organisatie niet wilde investeren in security en dat er dus ook weinig aandacht voor was. Zeker aangezien er persoonlijke informatie via die app wordt gedeeld, is dit goed te weten zodat je proactief om maatregelen kunt vragen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen