Skip to main content

Afspraken die je met leveranciers moet maken over security

Zoals in iedere relatie brengt afhankelijkheid risico s met zich mee. Als het gaat om informatiebeveiliging bij je leveranciers kan dit echter grote gevolgen hebben. Sterker nog: het is zelfs een van de grootste security problemen van dit moment: kwetsbaarheden bij leveranciers waar jouw bedrijf het slachtoffer van wordt. Hackers proberen binnen te dringen bij een leverancier uit de keten om vervolgens de grotere partij die ze op het oog hebben te hacken. Een sterk voorbeeld hiervan is de reeks aanvallen via Solarwinds die eind 2020 plaatsvonden. Hoe zorg je nu dat je meer controle krijgt over security in de keten en welke afspraken moet je maken voordat je met een leverancier in zee gaat? Security expert Daan Keuper geeft hulp en uitleg in deze blog.

Belangrijke acties die je moet ondernemen als het gaat om keten-security, is allereerst in kaart brengen met welke leveranciers je zaken doet en inventariseren in welke mate deze leveranciers toegang hebben tot systemen en data van je bedrijf. Wat betekent het voor jouw organisatie als deze leverancier gehackt wordt? In augustus was dit nog het geval bij vijf Limburgse gemeenten. En als een leverancier weliswaar geen toegang heeft tot jouw data, maar wel essentieel is voor je processen, wat betekent het als deze leverancier niet kan leveren? Denk bijvoorbeeld aan de kaashack bij Bakker Logistiek waardoor Albert Heijn geen kaas geleverd kreeg. Ligt jouw bedrijf in zo n geval ook stil of is er een alternatief om toch door te draaien?

Vervolgens is het belangrijk om in gesprek te gaan met je leveranciers over security en de juiste vragen te stellen. Zo is het voordat je een contract sluit belangrijk om inzicht te krijgen in hoe de leverancier met security omgaat. Dit doe ik overigens zelfs in mijn priveleven. Zo vroeg ik aan de leverancier van de app die wordt gebruikt op het kinderdagverblijf van mijn dochter hoe de app beveiligd is. Het antwoord was dat de organisatie niet wilde investeren in security en dat er dus ook weinig aandacht voor was. Zeker aangezien er persoonlijke informatie via die app wordt gedeeld, is dit goed te weten zodat je proactief om maatregelen kunt vragen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Belgie gaat Nederland voor in NIS2 omzetting
Verder lezen
Gegevens 60.000 terugbetalers op straat na fout bij DUO
Verder lezen
Rabobank hoeft beleid voor betalen met Rabo Scanner niet aan te passen
Verder lezen