Risico op neerwaartse spiraal informatiebeveiliging

Veel gemeenten nemen maatregelen om de informatiebeveiliging te verbeteren, maar de dreiging neemt sneller toe. De Informatiebeveiligingsdienst, IBD, erkent in het Dreigingsbeeld informatiebeveiliging dat men somber zou kunnen worden van de situatie. Als de weerbaarheid niet aanzienlijk verbetert, zullen er steeds meer incidenten komen. Een neerwaartse spiraal.

Criminelen proberen aan de lopende band een ingang te vinden en de (potentiele) gevolgen worden steeds ernstiger: Het wordt merkbaar. De IBD geeft aan dat er steeds meer meldingen zijn van situaties waar processen bij gemeenten door destructieve gijzelsoftware langduriger verstoord zijn. Criminelen aarzelen niet om privacygevoelige gegevens van inwoners, bedrijven en medewerkers online te publiceren.

Iedere gemeente

De IBD signaleerde in 2021 1.841 kwetsbaarheden in hard- en software. Deze kwetsbaarheden kunnen misbruikt worden door kwaadwillenden en het is zaak om ze tijdig te verhelpen, wat vaak een kwestie van updaten is, maar ook complexer kan zijn.

De Log4j-kwetsbaarheid, die eind 2021 naar buiten kwam, was in feite aanwezig bij iedere organisatie ter wereld bij iedere organisatie ter wereld en iedere gemeente is eind 2021 druk geweest met het aanpassen of bijwerken van software om incidenten te voorkomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen