Risico op neerwaartse spiraal informatiebeveiliging

Veel gemeenten nemen maatregelen om de informatiebeveiliging te verbeteren, maar de dreiging neemt sneller toe. De Informatiebeveiligingsdienst, IBD, erkent in het Dreigingsbeeld informatiebeveiliging dat men somber zou kunnen worden van de situatie. Als de weerbaarheid niet aanzienlijk verbetert, zullen er steeds meer incidenten komen. Een neerwaartse spiraal.

Criminelen proberen aan de lopende band een ingang te vinden en de (potentiele) gevolgen worden steeds ernstiger: Het wordt merkbaar. De IBD geeft aan dat er steeds meer meldingen zijn van situaties waar processen bij gemeenten door destructieve gijzelsoftware langduriger verstoord zijn. Criminelen aarzelen niet om privacygevoelige gegevens van inwoners, bedrijven en medewerkers online te publiceren.

Iedere gemeente

De IBD signaleerde in 2021 1.841 kwetsbaarheden in hard- en software. Deze kwetsbaarheden kunnen misbruikt worden door kwaadwillenden en het is zaak om ze tijdig te verhelpen, wat vaak een kwestie van updaten is, maar ook complexer kan zijn.

De Log4j-kwetsbaarheid, die eind 2021 naar buiten kwam, was in feite aanwezig bij iedere organisatie ter wereld bij iedere organisatie ter wereld en iedere gemeente is eind 2021 druk geweest met het aanpassen of bijwerken van software om incidenten te voorkomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen