Chinese camera s die NS heeft besteld niet gekoppeld aan internet

De beveiligingscamera s die de Nederlandse Spoorwegen, NS, heeft besteld, zijn niet aangesloten aan het internet. Ze bevinden zich in een afgesloten en beveiligd intern netwerk, waardoor niemand van buitenaf toegang heeft tot de beelden. Het is een van de maatregelen die de NS heeft genomen om, statelijke, actoren buiten de deur te houden.

Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen namens de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilg0z-Zegerius in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin geeft ze antwoord op schriftelijke vragen die afgelopen maand zijn ingediend door Queeny Rajkoswki en Fahid Minhas (beiden VVD).

NS bestelt duizenden nieuwe camera s bij Chinese bedrijven

De VVD ers hadden vragen nadat Follow The Money had geschreven dat er zo n 10.000 camera s in treinen, op treinstations en bij fietsenstallingen hangen. De meeste camera s zijn afkomstig van Westerse bedrijven als Bosch en Siemens. Een deel daarvan -naar schatting zo n 1.500 camera s- zijn geleverd door Hikvision en Dahua.

Dat levert volgens experts een gevaar op voor zowel onze privacy als nationale veiligheid. Het risico bestaat dat de beelden die deze camera s opnemen in de handen van de Chinese overheid, het Volksbevrijdingsleger of Chinese geheime dienst belanden. Zo kunnen zij op afstand monitoren welke hoogwaardigheidsbekleders zich op welk moment waar bevinden. Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben in het verleden ook al gewaarschuwd voor cyberspionage.

Voor ProRail, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud aan het Nederlandse spoor, was dat reden om alle camera s van Hikvision voor het einde van het jaar weg te halen. De NS liet ze hangen, omdat er geen negatief overheidsadvies op tafel ligt en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) niet heeft aangeraden om de camera s te vervangen. Sterker nog, de NS bestelde 5.000 nieuwe beveiligingscamera s van Chinese technologiebedrijven in september.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen