Skip to main content

Chinese camera s die NS heeft besteld niet gekoppeld aan internet

De beveiligingscamera s die de Nederlandse Spoorwegen, NS, heeft besteld, zijn niet aangesloten aan het internet. Ze bevinden zich in een afgesloten en beveiligd intern netwerk, waardoor niemand van buitenaf toegang heeft tot de beelden. Het is een van de maatregelen die de NS heeft genomen om, statelijke, actoren buiten de deur te houden.

Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen namens de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilg0z-Zegerius in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin geeft ze antwoord op schriftelijke vragen die afgelopen maand zijn ingediend door Queeny Rajkoswki en Fahid Minhas (beiden VVD).

NS bestelt duizenden nieuwe camera s bij Chinese bedrijven

De VVD ers hadden vragen nadat Follow The Money had geschreven dat er zo n 10.000 camera s in treinen, op treinstations en bij fietsenstallingen hangen. De meeste camera s zijn afkomstig van Westerse bedrijven als Bosch en Siemens. Een deel daarvan -naar schatting zo n 1.500 camera s- zijn geleverd door Hikvision en Dahua.

Dat levert volgens experts een gevaar op voor zowel onze privacy als nationale veiligheid. Het risico bestaat dat de beelden die deze camera s opnemen in de handen van de Chinese overheid, het Volksbevrijdingsleger of Chinese geheime dienst belanden. Zo kunnen zij op afstand monitoren welke hoogwaardigheidsbekleders zich op welk moment waar bevinden. Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben in het verleden ook al gewaarschuwd voor cyberspionage.

Voor ProRail, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud aan het Nederlandse spoor, was dat reden om alle camera s van Hikvision voor het einde van het jaar weg te halen. De NS liet ze hangen, omdat er geen negatief overheidsadvies op tafel ligt en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) niet heeft aangeraden om de camera s te vervangen. Sterker nog, de NS bestelde 5.000 nieuwe beveiligingscamera s van Chinese technologiebedrijven in september.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Digital Trust Center waarschuwt meer ondernemers
Verder lezen
Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen