Chinese camera s die NS heeft besteld niet gekoppeld aan internet

De beveiligingscamera s die de Nederlandse Spoorwegen, NS, heeft besteld, zijn niet aangesloten aan het internet. Ze bevinden zich in een afgesloten en beveiligd intern netwerk, waardoor niemand van buitenaf toegang heeft tot de beelden. Het is een van de maatregelen die de NS heeft genomen om, statelijke, actoren buiten de deur te houden.

Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen namens de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilg0z-Zegerius in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin geeft ze antwoord op schriftelijke vragen die afgelopen maand zijn ingediend door Queeny Rajkoswki en Fahid Minhas (beiden VVD).

NS bestelt duizenden nieuwe camera s bij Chinese bedrijven

De VVD ers hadden vragen nadat Follow The Money had geschreven dat er zo n 10.000 camera s in treinen, op treinstations en bij fietsenstallingen hangen. De meeste camera s zijn afkomstig van Westerse bedrijven als Bosch en Siemens. Een deel daarvan -naar schatting zo n 1.500 camera s- zijn geleverd door Hikvision en Dahua.

Dat levert volgens experts een gevaar op voor zowel onze privacy als nationale veiligheid. Het risico bestaat dat de beelden die deze camera s opnemen in de handen van de Chinese overheid, het Volksbevrijdingsleger of Chinese geheime dienst belanden. Zo kunnen zij op afstand monitoren welke hoogwaardigheidsbekleders zich op welk moment waar bevinden. Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben in het verleden ook al gewaarschuwd voor cyberspionage.

Voor ProRail, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud aan het Nederlandse spoor, was dat reden om alle camera s van Hikvision voor het einde van het jaar weg te halen. De NS liet ze hangen, omdat er geen negatief overheidsadvies op tafel ligt en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) niet heeft aangeraden om de camera s te vervangen. Sterker nog, de NS bestelde 5.000 nieuwe beveiligingscamera s van Chinese technologiebedrijven in september.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen