Chinese camera s die NS heeft besteld niet gekoppeld aan internet

De beveiligingscamera s die de Nederlandse Spoorwegen, NS, heeft besteld, zijn niet aangesloten aan het internet. Ze bevinden zich in een afgesloten en beveiligd intern netwerk, waardoor niemand van buitenaf toegang heeft tot de beelden. Het is een van de maatregelen die de NS heeft genomen om, statelijke, actoren buiten de deur te houden.

Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen namens de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilg0z-Zegerius in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin geeft ze antwoord op schriftelijke vragen die afgelopen maand zijn ingediend door Queeny Rajkoswki en Fahid Minhas (beiden VVD).

NS bestelt duizenden nieuwe camera s bij Chinese bedrijven

De VVD ers hadden vragen nadat Follow The Money had geschreven dat er zo n 10.000 camera s in treinen, op treinstations en bij fietsenstallingen hangen. De meeste camera s zijn afkomstig van Westerse bedrijven als Bosch en Siemens. Een deel daarvan -naar schatting zo n 1.500 camera s- zijn geleverd door Hikvision en Dahua.

Dat levert volgens experts een gevaar op voor zowel onze privacy als nationale veiligheid. Het risico bestaat dat de beelden die deze camera s opnemen in de handen van de Chinese overheid, het Volksbevrijdingsleger of Chinese geheime dienst belanden. Zo kunnen zij op afstand monitoren welke hoogwaardigheidsbekleders zich op welk moment waar bevinden. Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben in het verleden ook al gewaarschuwd voor cyberspionage.

Voor ProRail, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud aan het Nederlandse spoor, was dat reden om alle camera s van Hikvision voor het einde van het jaar weg te halen. De NS liet ze hangen, omdat er geen negatief overheidsadvies op tafel ligt en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) niet heeft aangeraden om de camera s te vervangen. Sterker nog, de NS bestelde 5.000 nieuwe beveiligingscamera s van Chinese technologiebedrijven in september.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen