Raad akkoord met versterking van beveiliging ICT toeleveringsketens

Als reactie op enkele van de ernstigste cyberaanvallen tot nu toe en de bedreigingen waaraan de toeleverings­ketens van informatie en communicatie­­technologieen, ICT, zijn blootgesteld, hebben de lidstaten conclusies van de Raad goedgekeurd voor een betere beveiliging van de ICT activa van de EU. Deze dringende oproep tot actie werd ingegeven door de huidige geopolitieke omstandigheden, de schadelijke aard van de aanvallen en de steeds grotere afhankelijkheid van onze samenleving van digitale technologieen. De oproep is gericht op het versterken van de beveiliging van ICT ­toeleverings­ketens en is ook een eerste stap om het gevaar van ongewenste strategische afhankelijkheden in ICT toeleverings­ketens aan te pakken.

We hebben recent kunnen ervaren hoe snel externe strategische afhankelijkheid kan omslaan in zeer reele kwetsbaarheid. We moeten de kritieke ICT-toeleverings­ketens beschermen omdat deze essentieel zijn voor de beveiliging van de digitale infrastructuur van de EU, de ruggengraat van onze moderne samenleving en economie.

De conclusies bevatten acties voor een betere beveiliging van de ICT-toeleverings­ketens van bestaande instrumenten, zoals openbare aanbestedingen of kaders voor de screening van directe buitenlandse investeringen. Ook wordt beschreven hoe bestaande en toekomstige cyber­specifieke wetgeving de beveiliging van ICT-toeleveringsketens kan verbeteren. Het potentieel ligt niet alleen in de herziene richtlijn voor netwerk- en informatie­beveiliging (NIS2) of in de certificerings­regelingen van de cyber­beveiligings­verordening, maar ook in het recente voorstel voor de wet voor cyber­weerbaarheid. In de conclusies wordt verder voorgesteld gebruik te maken van ondersteunende mechanismen voor de financiering van veilige digitale infrastructuur, voor de verbetering van de algemene kennis en het bewustzijn, en voor meer samenwerking voor veiligere ICT-toeleverings­ketens in de EU en daarbuiten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen