Skip to main content

Raad akkoord met versterking van beveiliging ICT toeleveringsketens

Als reactie op enkele van de ernstigste cyberaanvallen tot nu toe en de bedreigingen waaraan de toeleverings­ketens van informatie en communicatie­­technologieen, ICT, zijn blootgesteld, hebben de lidstaten conclusies van de Raad goedgekeurd voor een betere beveiliging van de ICT activa van de EU. Deze dringende oproep tot actie werd ingegeven door de huidige geopolitieke omstandigheden, de schadelijke aard van de aanvallen en de steeds grotere afhankelijkheid van onze samenleving van digitale technologieen. De oproep is gericht op het versterken van de beveiliging van ICT ­toeleverings­ketens en is ook een eerste stap om het gevaar van ongewenste strategische afhankelijkheden in ICT toeleverings­ketens aan te pakken.

We hebben recent kunnen ervaren hoe snel externe strategische afhankelijkheid kan omslaan in zeer reele kwetsbaarheid. We moeten de kritieke ICT-toeleverings­ketens beschermen omdat deze essentieel zijn voor de beveiliging van de digitale infrastructuur van de EU, de ruggengraat van onze moderne samenleving en economie.

De conclusies bevatten acties voor een betere beveiliging van de ICT-toeleverings­ketens van bestaande instrumenten, zoals openbare aanbestedingen of kaders voor de screening van directe buitenlandse investeringen. Ook wordt beschreven hoe bestaande en toekomstige cyber­specifieke wetgeving de beveiliging van ICT-toeleveringsketens kan verbeteren. Het potentieel ligt niet alleen in de herziene richtlijn voor netwerk- en informatie­beveiliging (NIS2) of in de certificerings­regelingen van de cyber­beveiligings­verordening, maar ook in het recente voorstel voor de wet voor cyber­weerbaarheid. In de conclusies wordt verder voorgesteld gebruik te maken van ondersteunende mechanismen voor de financiering van veilige digitale infrastructuur, voor de verbetering van de algemene kennis en het bewustzijn, en voor meer samenwerking voor veiligere ICT-toeleverings­ketens in de EU en daarbuiten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen