Skip to main content

Raad akkoord met versterking van beveiliging ICT toeleveringsketens

Als reactie op enkele van de ernstigste cyberaanvallen tot nu toe en de bedreigingen waaraan de toeleverings­ketens van informatie en communicatie­­technologieen, ICT, zijn blootgesteld, hebben de lidstaten conclusies van de Raad goedgekeurd voor een betere beveiliging van de ICT activa van de EU. Deze dringende oproep tot actie werd ingegeven door de huidige geopolitieke omstandigheden, de schadelijke aard van de aanvallen en de steeds grotere afhankelijkheid van onze samenleving van digitale technologieen. De oproep is gericht op het versterken van de beveiliging van ICT ­toeleverings­ketens en is ook een eerste stap om het gevaar van ongewenste strategische afhankelijkheden in ICT toeleverings­ketens aan te pakken.

We hebben recent kunnen ervaren hoe snel externe strategische afhankelijkheid kan omslaan in zeer reele kwetsbaarheid. We moeten de kritieke ICT-toeleverings­ketens beschermen omdat deze essentieel zijn voor de beveiliging van de digitale infrastructuur van de EU, de ruggengraat van onze moderne samenleving en economie.

De conclusies bevatten acties voor een betere beveiliging van de ICT-toeleverings­ketens van bestaande instrumenten, zoals openbare aanbestedingen of kaders voor de screening van directe buitenlandse investeringen. Ook wordt beschreven hoe bestaande en toekomstige cyber­specifieke wetgeving de beveiliging van ICT-toeleveringsketens kan verbeteren. Het potentieel ligt niet alleen in de herziene richtlijn voor netwerk- en informatie­beveiliging (NIS2) of in de certificerings­regelingen van de cyber­beveiligings­verordening, maar ook in het recente voorstel voor de wet voor cyber­weerbaarheid. In de conclusies wordt verder voorgesteld gebruik te maken van ondersteunende mechanismen voor de financiering van veilige digitale infrastructuur, voor de verbetering van de algemene kennis en het bewustzijn, en voor meer samenwerking voor veiligere ICT-toeleverings­ketens in de EU en daarbuiten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen