Skip to main content

Hof van Twente voor ransomware aanval gewaarschuwd over wachtwoordbeleid

De gemeente Hof van Twente, waar criminelen eind 2020 dankzij het wachtwoord Welkom2020 konden binnendringen en ransomware uitrollen, was al veel eerder gewaarschuwd over het wachtwoordbeleid. Signalen over problemen met de informatiebeveiliging kwamen echter niet voldoende binnen bij het management, college en de raad. De kennis over informatiebeveiliging was onvoldoende om de risico s op informatieveiligheid adequaat te duiden en erop door te vragen. Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamercommissie van de Hof van Twente.

Uit onderzoek naar de aanval bleek dat door een aanpassing van de gemeentelijk firewall sinds oktober 2019 de RDP-poort van een ftp-server naar het internet toe openstond. Zo kan er op afstand op de server worden ingelogd. Een gemeentemedewerker wijzigde op 15 oktober 2020 het wachtwoord van een beheerdersaccount naar het wachtwoord Welkom2020. De tweefactorauthenticatie was voor dit account uitgeschakeld. Aanvallers wisten het wachtwoord via een bruteforce-aanval te achterhalen.

De bruteforce-aanval werd niet opgemerkt. Het beheerdersaccount draaide met verregaande rechten en netwerksegmentering ontbrak. Gedurende drie weken kon de aanvaller zijn gang gaan en de ransomware-aanval voorbereiden. Deze activiteiten werden ook niet gedetecteerd. Verder bleek dat er van de back-ups geen kopie was op een externe locatie. De back-ups zijn deels vernietigd en deels versleuteld. Ook de back-ups bij de leverancier die de hosting van een deel van de systemen uitvoerde.

Wachtwoordbeleid

De accountant van de gemeente had voordat de aanval plaatsvond meerdere keren gewaarschuwd voor een mogelijke aanval en het gebruikte wachtwoordbeleid. In 2018 geeft de accountant een achttal aandachtspunten, waaronder het informatiebeveiligingsbeleid, toegangs- en autorisatiebeleid en pentesten. In 2019 constateert de accountant dat op een aantal punten vooruitgang is geboekt, maar dat er nog aandacht nodig is voor it-beheer en wachtwoordbeleid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen