Hof van Twente voor ransomware aanval gewaarschuwd over wachtwoordbeleid

De gemeente Hof van Twente, waar criminelen eind 2020 dankzij het wachtwoord Welkom2020 konden binnendringen en ransomware uitrollen, was al veel eerder gewaarschuwd over het wachtwoordbeleid. Signalen over problemen met de informatiebeveiliging kwamen echter niet voldoende binnen bij het management, college en de raad. De kennis over informatiebeveiliging was onvoldoende om de risico s op informatieveiligheid adequaat te duiden en erop door te vragen. Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamercommissie van de Hof van Twente.

Uit onderzoek naar de aanval bleek dat door een aanpassing van de gemeentelijk firewall sinds oktober 2019 de RDP-poort van een ftp-server naar het internet toe openstond. Zo kan er op afstand op de server worden ingelogd. Een gemeentemedewerker wijzigde op 15 oktober 2020 het wachtwoord van een beheerdersaccount naar het wachtwoord Welkom2020. De tweefactorauthenticatie was voor dit account uitgeschakeld. Aanvallers wisten het wachtwoord via een bruteforce-aanval te achterhalen.

De bruteforce-aanval werd niet opgemerkt. Het beheerdersaccount draaide met verregaande rechten en netwerksegmentering ontbrak. Gedurende drie weken kon de aanvaller zijn gang gaan en de ransomware-aanval voorbereiden. Deze activiteiten werden ook niet gedetecteerd. Verder bleek dat er van de back-ups geen kopie was op een externe locatie. De back-ups zijn deels vernietigd en deels versleuteld. Ook de back-ups bij de leverancier die de hosting van een deel van de systemen uitvoerde.

Wachtwoordbeleid

De accountant van de gemeente had voordat de aanval plaatsvond meerdere keren gewaarschuwd voor een mogelijke aanval en het gebruikte wachtwoordbeleid. In 2018 geeft de accountant een achttal aandachtspunten, waaronder het informatiebeveiligingsbeleid, toegangs- en autorisatiebeleid en pentesten. In 2019 constateert de accountant dat op een aantal punten vooruitgang is geboekt, maar dat er nog aandacht nodig is voor it-beheer en wachtwoordbeleid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen