Nederlandse websites bevatten gemiddeld 13 trackers

Op Nederlandse websites staan gemiddeld 13 trackers. Dit blijkt uit onderzoek van NordVPN. De trackers verzamelen gegevens van mensen die de sites bezoeken. Partijen als Google en Facebook gebruiken deze informatie om advertenties nauwkeurig op het zoek en bezoekgedrag van internetgebruikers af te stemmen. Nederlandse shopping, tech en streamingwebsites hebben de meeste trackers, gemiddeld 19. Maar ook op overheidssites vinden we trackers. Dit feit leidde onlangs tot Kamervragen.

Meeste trackers van Google

De meeste trackers op Nederlandse websites zijn eigendom van derden. Ongeveer 30 procent van de trackers is van Google, 11 procent van Facebook en 7 procent van Adobe. Deze bedrijven gebruiken de gegevens die ze verzamelen voor marketingdoeleinden.

Onderzoekers van NordVPN analyseerden de 100 populairste websites in 25 landen over de hele wereld. Met behulp van drie verschillende trackerblockers zagen ze hoeveel trackers (zoals een cookie of een trackingpixel) de websites gebruikten. Dit om meer over hun gebruikers te weten te komen.

Vergeleken met andere landen bevatten sites in ons land minder trackers dan elders. Het aantal webtrackers hangt met name af van de wetgeving omtrent gegevensbescherming in een land. Daarom hebben websites in Midden- en Noord-Europa, waar men de AVG-regels toepast, minder trackers dan in de VS.

Trackers verzamelen gegevens

Trackers bevinden zich meestal in de broncode van een website. Ze zijn voor gewone gebruikers moeilijk te detecteren. Het soort informatie dat trackers verzamelen kan bestaan uit het IP-adres en de locatie, de browsegeschiedenis, het aantal klikken van gebruikers op een website, de items die ze bekeken en voor hoe lang, plus gegevens over de browser en het apparaat dat wordt gebruikt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen