Skip to main content

Hacks kunnen elk bedrijf raken: omarm het gevaar en zorg dat je een plan hebt

Cyberaanvallen en hacks zijn voor ieder bedrijf een risico. Erken het gevaar, omarm het risico en zorg dat je voorbereid bent. Europese wetgeving en andere partijen, zoals financierders, eisen steeds meer dat je je zaken op orde hebt. Met een aantal relatief eenvoudige stappen is al veel te winnen.

De tijd dat cybersecurityrisico s alleen nog een probleem waren van grote instellingen is verleden tijd. Iedere organisatie kan onderdeel worden van een cyberaanval. Jouw organisatie dus ook. En zelfs als je beschermende cybersecuritymaatregelen hebt genomen, kan het noodlot alsnog toeslaan. Je systemen kunnen platgelegd worden of je data wordt gegijzeld.

Cyberbeveiliging van organisaties is ook niet langer alleen het domein van technici, maar moet in de gehele organisatie geborgd zijn. Aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid liggen namelijk bij de directie en management. Voor veel niet-technici blijft het wel een ontastbaar onderwerp. Meer duidelijke uitleg is nodig over hoe men deze verantwoordelijkheid kan nemen en periodiek kan toetsen. In dit artikel geven we je een aantal tips waarmee je minimaal aan de slag moet als je je bedrijf wilt beschermen tegen cyberaanvallen en ook in de toekomst operationeel wilt blijven.

Risicomanagement gaat voor cybersecurity management

Heb je al inzicht in je cyberrisico s? We beginnen dus met risicomanagement, dit gaat altijd vooraf aan beveiliging. Je wilt immers bepalen wat je risicobereidheid is. Dat doe je bijvoorbeeld bij brandveiligheid, maar dit is ook belangrijk bij cybersecurity. Met drie eenvoudige stappen bepaal je het risico.


Stap 1: Het bepalen van bedrijfsdoelen en noodzakelijke informatie-data. – Bepaal waar belangrijke informatie staat die nodig is om een product te produceren of een dienst uit te voeren. Denk hierbij aan: data, assets (gebouwen, kasten, datacenters), applicaties en services.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen