Hacks kunnen elk bedrijf raken: omarm het gevaar en zorg dat je een plan hebt

Cyberaanvallen en hacks zijn voor ieder bedrijf een risico. Erken het gevaar, omarm het risico en zorg dat je voorbereid bent. Europese wetgeving en andere partijen, zoals financierders, eisen steeds meer dat je je zaken op orde hebt. Met een aantal relatief eenvoudige stappen is al veel te winnen.

De tijd dat cybersecurityrisico s alleen nog een probleem waren van grote instellingen is verleden tijd. Iedere organisatie kan onderdeel worden van een cyberaanval. Jouw organisatie dus ook. En zelfs als je beschermende cybersecuritymaatregelen hebt genomen, kan het noodlot alsnog toeslaan. Je systemen kunnen platgelegd worden of je data wordt gegijzeld.

Cyberbeveiliging van organisaties is ook niet langer alleen het domein van technici, maar moet in de gehele organisatie geborgd zijn. Aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid liggen namelijk bij de directie en management. Voor veel niet-technici blijft het wel een ontastbaar onderwerp. Meer duidelijke uitleg is nodig over hoe men deze verantwoordelijkheid kan nemen en periodiek kan toetsen. In dit artikel geven we je een aantal tips waarmee je minimaal aan de slag moet als je je bedrijf wilt beschermen tegen cyberaanvallen en ook in de toekomst operationeel wilt blijven.

Risicomanagement gaat voor cybersecurity management

Heb je al inzicht in je cyberrisico s? We beginnen dus met risicomanagement, dit gaat altijd vooraf aan beveiliging. Je wilt immers bepalen wat je risicobereidheid is. Dat doe je bijvoorbeeld bij brandveiligheid, maar dit is ook belangrijk bij cybersecurity. Met drie eenvoudige stappen bepaal je het risico.


Stap 1: Het bepalen van bedrijfsdoelen en noodzakelijke informatie-data. – Bepaal waar belangrijke informatie staat die nodig is om een product te produceren of een dienst uit te voeren. Denk hierbij aan: data, assets (gebouwen, kasten, datacenters), applicaties en services.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Toezichthouders van SDT breiden samenwerking in digitaal toezicht uit
Verder lezen
Checklist voor IT contracten onder DORA
Verder lezen
Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen