Veilig en anoniem communiceren op het dark web

Ondanks de vele mythes over het dark web, is dit deel van het internet meer dan alleen een plek voor illegale activiteiten. In werkelijkheid heeft het dark web veel legitieme onderdelen, net als het surface web. Klokkenluiders, journalisten en politieke activisten gebruiken het dark web vaak om anoniem te communiceren. Ook kan het dark web erg nuttig zijn als je in een land bent met strenge censuurwetten.

Dankzij de vele lagen van encryptie op dark web-browsers zoals Tor, kunnen gebruikers anoniem berichten versturen en ontvangen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je daadwerkelijk veilig bent? In dit artikel leggen we uit hoe je veilig kunt communiceren op het dark web. Ook belichten we enkele van de beste apps, forums en chatdiensten voor veilige en anonieme communicatie.

Wat je nodig hebt om veilig op het dark web te communiceren

Voordat we ingaan op de belangrijkste platforms om te communiceren, bespreken we eerst de tools die je nodig hebt voor veilige toegang tot het dark web. Je hebt voordat je het weet schadelijke software gedownload of gevoelige informatie online gelekt. Gebruik daarom de volgende tools om jezelf tegen verschillende bedreigingen te beschermen.

1. Een VPN (in combinatie met Tor)

Een Virtual Private Network (VPN) is waarschijnlijk het belangrijkste middel dat je nodig hebt om je privacy op het dark web te beschermen. Een VPN versleutelt je internetverkeer en verandert je IP-adres. Dit maakt het bijna onmogelijk voor iemand om je online activiteiten te volgen of je identiteit te achterhalen.

Je vraagt je misschien af waarom een VPN nodig is als je een dark web-browser zoals Tor (The Onion Router) gebruikt, die ook je verkeer versleutelt en je IP-adres verbergt. We leggen voor de volledigheid uit waarom je met beide diensten een betere bescherming hebt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen