Veilig en anoniem communiceren op het dark web

Ondanks de vele mythes over het dark web, is dit deel van het internet meer dan alleen een plek voor illegale activiteiten. In werkelijkheid heeft het dark web veel legitieme onderdelen, net als het surface web. Klokkenluiders, journalisten en politieke activisten gebruiken het dark web vaak om anoniem te communiceren. Ook kan het dark web erg nuttig zijn als je in een land bent met strenge censuurwetten.

Dankzij de vele lagen van encryptie op dark web-browsers zoals Tor, kunnen gebruikers anoniem berichten versturen en ontvangen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je daadwerkelijk veilig bent? In dit artikel leggen we uit hoe je veilig kunt communiceren op het dark web. Ook belichten we enkele van de beste apps, forums en chatdiensten voor veilige en anonieme communicatie.

Wat je nodig hebt om veilig op het dark web te communiceren

Voordat we ingaan op de belangrijkste platforms om te communiceren, bespreken we eerst de tools die je nodig hebt voor veilige toegang tot het dark web. Je hebt voordat je het weet schadelijke software gedownload of gevoelige informatie online gelekt. Gebruik daarom de volgende tools om jezelf tegen verschillende bedreigingen te beschermen.

1. Een VPN (in combinatie met Tor)

Een Virtual Private Network (VPN) is waarschijnlijk het belangrijkste middel dat je nodig hebt om je privacy op het dark web te beschermen. Een VPN versleutelt je internetverkeer en verandert je IP-adres. Dit maakt het bijna onmogelijk voor iemand om je online activiteiten te volgen of je identiteit te achterhalen.

Je vraagt je misschien af waarom een VPN nodig is als je een dark web-browser zoals Tor (The Onion Router) gebruikt, die ook je verkeer versleutelt en je IP-adres verbergt. We leggen voor de volledigheid uit waarom je met beide diensten een betere bescherming hebt.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen