Skip to main content

Veilig en anoniem communiceren op het dark web

Ondanks de vele mythes over het dark web, is dit deel van het internet meer dan alleen een plek voor illegale activiteiten. In werkelijkheid heeft het dark web veel legitieme onderdelen, net als het surface web. Klokkenluiders, journalisten en politieke activisten gebruiken het dark web vaak om anoniem te communiceren. Ook kan het dark web erg nuttig zijn als je in een land bent met strenge censuurwetten.

Dankzij de vele lagen van encryptie op dark web-browsers zoals Tor, kunnen gebruikers anoniem berichten versturen en ontvangen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je daadwerkelijk veilig bent? In dit artikel leggen we uit hoe je veilig kunt communiceren op het dark web. Ook belichten we enkele van de beste apps, forums en chatdiensten voor veilige en anonieme communicatie.

Wat je nodig hebt om veilig op het dark web te communiceren

Voordat we ingaan op de belangrijkste platforms om te communiceren, bespreken we eerst de tools die je nodig hebt voor veilige toegang tot het dark web. Je hebt voordat je het weet schadelijke software gedownload of gevoelige informatie online gelekt. Gebruik daarom de volgende tools om jezelf tegen verschillende bedreigingen te beschermen.

1. Een VPN (in combinatie met Tor)

Een Virtual Private Network (VPN) is waarschijnlijk het belangrijkste middel dat je nodig hebt om je privacy op het dark web te beschermen. Een VPN versleutelt je internetverkeer en verandert je IP-adres. Dit maakt het bijna onmogelijk voor iemand om je online activiteiten te volgen of je identiteit te achterhalen.

Je vraagt je misschien af waarom een VPN nodig is als je een dark web-browser zoals Tor (The Onion Router) gebruikt, die ook je verkeer versleutelt en je IP-adres verbergt. We leggen voor de volledigheid uit waarom je met beide diensten een betere bescherming hebt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen