Skip to main content

Veilig en anoniem communiceren op het dark web

Ondanks de vele mythes over het dark web, is dit deel van het internet meer dan alleen een plek voor illegale activiteiten. In werkelijkheid heeft het dark web veel legitieme onderdelen, net als het surface web. Klokkenluiders, journalisten en politieke activisten gebruiken het dark web vaak om anoniem te communiceren. Ook kan het dark web erg nuttig zijn als je in een land bent met strenge censuurwetten.

Dankzij de vele lagen van encryptie op dark web-browsers zoals Tor, kunnen gebruikers anoniem berichten versturen en ontvangen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je daadwerkelijk veilig bent? In dit artikel leggen we uit hoe je veilig kunt communiceren op het dark web. Ook belichten we enkele van de beste apps, forums en chatdiensten voor veilige en anonieme communicatie.

Wat je nodig hebt om veilig op het dark web te communiceren

Voordat we ingaan op de belangrijkste platforms om te communiceren, bespreken we eerst de tools die je nodig hebt voor veilige toegang tot het dark web. Je hebt voordat je het weet schadelijke software gedownload of gevoelige informatie online gelekt. Gebruik daarom de volgende tools om jezelf tegen verschillende bedreigingen te beschermen.

1. Een VPN (in combinatie met Tor)

Een Virtual Private Network (VPN) is waarschijnlijk het belangrijkste middel dat je nodig hebt om je privacy op het dark web te beschermen. Een VPN versleutelt je internetverkeer en verandert je IP-adres. Dit maakt het bijna onmogelijk voor iemand om je online activiteiten te volgen of je identiteit te achterhalen.

Je vraagt je misschien af waarom een VPN nodig is als je een dark web-browser zoals Tor (The Onion Router) gebruikt, die ook je verkeer versleutelt en je IP-adres verbergt. We leggen voor de volledigheid uit waarom je met beide diensten een betere bescherming hebt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Onderzoekers KU Leuven leggen datalekken populaire datingapps bloot
Verder lezen
Uber deelde gegevens van chauffeurs met opsporingsdiensten buiten de EU
Verder lezen
Ministerie EZ geeft opnieuw 1 miljoen subsidie voor cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen