Overheid stopt met Facebook als het niet aan privacy eisen voldoet

De overheid stopt met Facebook als het bedrijf niet beter omgaat met persoonsgegevens. Doordat de kans klein is dat Facebook aan alle privacy eisen zal voldoen, is het waarschijnlijk dat de overheid zich uiteindelijk terug zal trekken van het sociale netwerk.

Dat meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw stelt op basis van een privacy-onderzoek, een zogeheten DPIA, dat de gegevens van Facebookgebruikers niet genoeg worden beschermd. Het is onduidelijk hoe hun data worden verwerkt en bij wie deze belanden. Daardoor bestaat bijvoorbeeld het risico dat gevoelige persoonsgegevens terechtkomen bij Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Het kabinet wil niet instaan voor de risico s die Nederlanders lopen als zij overheidspagina s op Facebook bezoeken. Daarom vraagt Van Huffelen het sociale medium om een lange lijst maatregelen te nemen. Een daarvan is om gegevens van Nederlandse bezoekers van Facebookpagina s van de overheid niet op te slaan in de VS. Ook mogen deze gegevens niet langer dan een week worden bewaard.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen