Leidse universiteit haalt camera s weg na zorgen over privacy

Universiteit Leiden stopt definitief met het gebruik van slimme camera s in de verschillende gebouwen. De camera s worden ontmanteld, meldt Omroep West.

De 371 personentellers werden in het najaar van 2020, in coronatijd, opgehangen om te kijken hoeveel mensen er rondliepen en of de coronaregels in de universiteitsgebouwen werden nageleefd.

Maar in de praktijk bleek dat de camera s ook werden gebruikt om te kijken of er studieruimte beschikbaar was. Studenten klaagden bovendien dat de camera s slim genoeg waren om hun persoonsgegevens te controleren. Zoals je lengte meten, je leeftijd inschatten, geslacht vaststellen en zien of je een mondkapje draagt, zei student Joris Wiebes destijds tegen Omroep West.

Studentenblokkade

De privacy-medewerker van de universiteit deed een eerste onderzoek en ontdekte dat gebruikers ook zonder in te loggen informatie van de camera s konden inzien. Wachtwoorden waren met een onveilige en verouderde versleuteling beveiligd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen