Skip to main content

Comite van Europees Parlement keert zich tegen EU US Data Privacy Framework

Een comite van het Europees Parlement roept de Europese Commissie op niet akkoord te gaan met het huidige EU US Data Privacy Framework. Dit raamwerk moet een nieuwe juridische basis scheppen voor de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de EUropese Unie, EU, en de Verenigde Staten, VS.

Voorzitter van de Europese Commissie (??) Ursula von der Leyen en de Amerikaanse president Joe Biden maakte eind vorig jaar bekend dat zij een overeenkomst hadden bereikt over het nieuwe raamwerk. Biden tekende kort daarvoor een executive order waarmee de toegang van Amerikaanse opsporingsinstanties tot persoonlijke data die via het raamwerk wordt overgedragen is ingeperkt. Hiermee leek de weg vrij voor de komst van het EU-US Data Privacy Framework.

Tekortkomingen

Het Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs van het Europees Parlement is echter kritisch. Het comite wijst in een niet-bindend advies op tekortkomingen van het nieuwe raamwerk waardoor deze niet zou voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het comite stelt daarom dat tenzij betekenisvolle hervormingen worden geintroduceerd, de Europese Commissie niet met het huidige raamwerk akkoord zou moeten gaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen