Comite van Europees Parlement keert zich tegen EU US Data Privacy Framework

Een comite van het Europees Parlement roept de Europese Commissie op niet akkoord te gaan met het huidige EU US Data Privacy Framework. Dit raamwerk moet een nieuwe juridische basis scheppen voor de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de EUropese Unie, EU, en de Verenigde Staten, VS.

Voorzitter van de Europese Commissie (??) Ursula von der Leyen en de Amerikaanse president Joe Biden maakte eind vorig jaar bekend dat zij een overeenkomst hadden bereikt over het nieuwe raamwerk. Biden tekende kort daarvoor een executive order waarmee de toegang van Amerikaanse opsporingsinstanties tot persoonlijke data die via het raamwerk wordt overgedragen is ingeperkt. Hiermee leek de weg vrij voor de komst van het EU-US Data Privacy Framework.

Tekortkomingen

Het Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs van het Europees Parlement is echter kritisch. Het comite wijst in een niet-bindend advies op tekortkomingen van het nieuwe raamwerk waardoor deze niet zou voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het comite stelt daarom dat tenzij betekenisvolle hervormingen worden geintroduceerd, de Europese Commissie niet met het huidige raamwerk akkoord zou moeten gaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen