Skip to main content

Ransomware groepen misbruiken oud VMware lek

Het Nationaal Cyber Security Center, NCSC, waarschuwt voor een twee jaar oude kwetsbaarheid in VMware ESXi. Cybercriminelen misbruiken dat lek om ransomware te plaatsen op ESXi systemen waarop nog geen beveiligingsupdate is uitgevoerd.

Het beveiligingsadvies is ingeschaald op hoog-hoog. Dat betekent dat de kans op misbruik op korte termijn en de potentiele schade groot zijn. NSCS meldt dat VMware de kwetsbaarheden in ESXi en vCentre (vSphere) heeft verholpen, maar adviseert met klem om ESXi-systemen te voorzien van alle benodigde beveiligingsupdates. Ook Stefan van der Wal, adviseur applicatiebeveiliging bij Barracuda, herinnert eraan dat er al twee jaar een patch beschikbaar is. Hij wijst op het belang om kritieke software-infrastructuursystemen bij incidenten zo snel mogelijk te updaten, ook al is dat niet altijd eenvoudig. In het geval van deze patch moeten organisaties tijdelijk essentiele onderdelen van hun it-infrastructuur uitschakelen. Maar dat is veel beter dan getroffen worden door een potentieel schadelijke aanval, redeneert hij. Het is volgens hem vooral belangrijk dat de toegang tot de beheerconsole van een virtueel systeem beveiligd is en niet gemakkelijk toegankelijk is via een gecompromitteerd account op het bedrijfsnetwerk.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Amerikaans congreslid Tom Emmer fel tegen invoering CBDC
Verder lezen
Weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven, blijkt uit EU enquete
Verder lezen
Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen