Skip to main content

Ransomware groepen misbruiken oud VMware lek

Het Nationaal Cyber Security Center, NCSC, waarschuwt voor een twee jaar oude kwetsbaarheid in VMware ESXi. Cybercriminelen misbruiken dat lek om ransomware te plaatsen op ESXi systemen waarop nog geen beveiligingsupdate is uitgevoerd.

Het beveiligingsadvies is ingeschaald op hoog-hoog. Dat betekent dat de kans op misbruik op korte termijn en de potentiele schade groot zijn. NSCS meldt dat VMware de kwetsbaarheden in ESXi en vCentre (vSphere) heeft verholpen, maar adviseert met klem om ESXi-systemen te voorzien van alle benodigde beveiligingsupdates. Ook Stefan van der Wal, adviseur applicatiebeveiliging bij Barracuda, herinnert eraan dat er al twee jaar een patch beschikbaar is. Hij wijst op het belang om kritieke software-infrastructuursystemen bij incidenten zo snel mogelijk te updaten, ook al is dat niet altijd eenvoudig. In het geval van deze patch moeten organisaties tijdelijk essentiele onderdelen van hun it-infrastructuur uitschakelen. Maar dat is veel beter dan getroffen worden door een potentieel schadelijke aanval, redeneert hij. Het is volgens hem vooral belangrijk dat de toegang tot de beheerconsole van een virtueel systeem beveiligd is en niet gemakkelijk toegankelijk is via een gecompromitteerd account op het bedrijfsnetwerk.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Samenhang Europese digitale wetgeving: voorbereiding voor gemeenten
Tussen nu en 2026 krijg je als gemeente te maken met maar liefst 13 nieuwe wetten die de digitale toekomst van Europa vormgeven. Deze nieuwe digitale wetten hebben veel invloed op wat gemeenten doen. Om deze gevolgen beter te begrijpen, heeft de VNG een impactanalyse uitgevoerd.
Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.

Meer recente berichten

Niemand wil een abonnement op Facebook of Instagram
Verder lezen
Schendingen van informatiebeveiliging door personeel richten evenveel schade aan als hacken, blijkt uit onderzoek van Kaspersky
Verder lezen
IBD publiceert aanpak cyberteam
Verder lezen
Overheid poogt data impasse te doorbreken
Verder lezen
Ministerie moet fraudesleepnetten in arme wijken definitief stoppen
Verder lezen
CIO beraad Rijk krijgt meerdere onderraden
Verder lezen
NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen