Kiezen voor de Cloud: ja,nee?

Steeds meer gemeenten besteden hun software- en infrastructuurbeheer uit aan clouddienstverleners. Hoe maakt u de keuze?

Elke gemeente maakt gebruik van automatisering en dat vraagt om beheer. Veel gemeenten hadden tot een jaar of 10 terug alles in eigen beheer in een eigen pand (on-premise). Digitalisering is explosief gegroeid: dat vraagt onder andere flexibilisering in opschaling, meer kennis van beheer, hogere eisen aan beveiliging. Daarom besteden steeds meer gemeenten hun software- en infrastructuurbeheer uit aan clouddienstverleners. Hoe maakt u de keuze voor de Cloud? En hoe kan VNG daarbij van dienst zijn?    

Kansen en risico s analyseren 

Het kiezen voor cloud betekent dan ook dat gemeenten niet langer zelf het beheer uitvoeren maar dat dit wordt uitbesteed. De recente publicatie Rijksbreed cloudbeleid 2022 ondersteunt de gang die we maken naar de cloud en stipt daar ook een aantal risico s bij aan. Vanuit de VNG zien we bijvoorbeeld gebeuren dat gemeenten een leverancier kiezen zonder vooraf het eigen beleid goed uit te werken. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen