Is er over vijftig jaar nog contant geld?

Volgens de Nederlandsche Bank komt het te vaak voor dat winkeliers geen cash meer aannemen. En ook bij bioscopen en apotheken sta je vaak tevergeefs met je contante geld. Is dat eigenlijk erg vragen we ons af in Spraakmakers, en is er in de toekomst nog contant geld?

Volgens Nibud-directeur Arjen Vliegenthart is het voor mensen in de schuldhulpverlening of ouderen zorgelijk als de mogelijkheid om met cash te betalen, verdwijnt. Als alles alleen digitaal kan, dan kunnen zij niet meedoen. Ook als ze het wel kunnen betalen.

Zakgeld is leergeld

Daarnaast is er volgens Vliegenthart een groep mensen die hun financien expres contant regelt om grip te houden op hun uitgaven. Ook kinderen leren zo met geld omgaan. Contant geld is de eerste fase om te oefenen met geld. Wij zeggen vaak: zakgeld is leergeld.

De trend naar minder cash is onontkoombaar, zegt Vliegenthart en dat is ook niet erg. Maar we moeten ook oog blijven houden voor groepen die echt op cash zijn aangewezen.

Veilig

Nederland loopt voorop in digitaal betalen, zegt econoom bij de Rabobank en bijzonder hoogleraar Wim Boonstra. Dit wordt volgens hem aangedreven door de wens van de consument en het is ook mogelijk omdat in Nederland de infrastructuur (internet en het bancaire systeem) goed werken. Het is sneller, goedkoper en veilig en je bent je geld niet kwijt wanneer je je portemonnee kwijtraakt, zegt Boonstra.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen