Is er over vijftig jaar nog contant geld?

Volgens de Nederlandsche Bank komt het te vaak voor dat winkeliers geen cash meer aannemen. En ook bij bioscopen en apotheken sta je vaak tevergeefs met je contante geld. Is dat eigenlijk erg vragen we ons af in Spraakmakers, en is er in de toekomst nog contant geld?

Volgens Nibud-directeur Arjen Vliegenthart is het voor mensen in de schuldhulpverlening of ouderen zorgelijk als de mogelijkheid om met cash te betalen, verdwijnt. Als alles alleen digitaal kan, dan kunnen zij niet meedoen. Ook als ze het wel kunnen betalen.

Zakgeld is leergeld

Daarnaast is er volgens Vliegenthart een groep mensen die hun financien expres contant regelt om grip te houden op hun uitgaven. Ook kinderen leren zo met geld omgaan. Contant geld is de eerste fase om te oefenen met geld. Wij zeggen vaak: zakgeld is leergeld.

De trend naar minder cash is onontkoombaar, zegt Vliegenthart en dat is ook niet erg. Maar we moeten ook oog blijven houden voor groepen die echt op cash zijn aangewezen.

Veilig

Nederland loopt voorop in digitaal betalen, zegt econoom bij de Rabobank en bijzonder hoogleraar Wim Boonstra. Dit wordt volgens hem aangedreven door de wens van de consument en het is ook mogelijk omdat in Nederland de infrastructuur (internet en het bancaire systeem) goed werken. Het is sneller, goedkoper en veilig en je bent je geld niet kwijt wanneer je je portemonnee kwijtraakt, zegt Boonstra.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen