Skip to main content

Is er over vijftig jaar nog contant geld?

Volgens de Nederlandsche Bank komt het te vaak voor dat winkeliers geen cash meer aannemen. En ook bij bioscopen en apotheken sta je vaak tevergeefs met je contante geld. Is dat eigenlijk erg vragen we ons af in Spraakmakers, en is er in de toekomst nog contant geld?

Volgens Nibud-directeur Arjen Vliegenthart is het voor mensen in de schuldhulpverlening of ouderen zorgelijk als de mogelijkheid om met cash te betalen, verdwijnt. Als alles alleen digitaal kan, dan kunnen zij niet meedoen. Ook als ze het wel kunnen betalen.

Zakgeld is leergeld

Daarnaast is er volgens Vliegenthart een groep mensen die hun financien expres contant regelt om grip te houden op hun uitgaven. Ook kinderen leren zo met geld omgaan. Contant geld is de eerste fase om te oefenen met geld. Wij zeggen vaak: zakgeld is leergeld.

De trend naar minder cash is onontkoombaar, zegt Vliegenthart en dat is ook niet erg. Maar we moeten ook oog blijven houden voor groepen die echt op cash zijn aangewezen.

Veilig

Nederland loopt voorop in digitaal betalen, zegt econoom bij de Rabobank en bijzonder hoogleraar Wim Boonstra. Dit wordt volgens hem aangedreven door de wens van de consument en het is ook mogelijk omdat in Nederland de infrastructuur (internet en het bancaire systeem) goed werken. Het is sneller, goedkoper en veilig en je bent je geld niet kwijt wanneer je je portemonnee kwijtraakt, zegt Boonstra.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen