Het laten uitvoeren van pentesting

Pentesting is een verkorte vorm van Pentesting Vulnerability Testing. Het is een techniek die door IT professionals wordt gebruikt om de veiligheid van software en computernetwerken te controleren. In deze blogpost behandelen we alles wat je moet weten over pentesting en hoe je ermee kunt beginnen. Als je nieuw bent in de wereld van informatietechnologie en beveiligingstesten, zal deze blogpost je helpen om sneller aan de slag te gaan. Ook is het uitvoeren van een pentest belangrijk voor een organisatie.

Wat is pentesting en waarom is het belangrijk

Pentesten, vaak pentesting genoemd, is een methode om de veiligheid van een computersysteem of netwerk te testen door te proberen het te hacken of er misbruik van te maken. Ethisch hacken is een breder veiligheidstest proces waarvan pentesting een onderdeel is. Organisaties gebruiken pentesting om kwetsbaarheden te ontdekken en te bepalen hoe deze moeten worden aangepakt. Hetzelfde concept wordt in sommige gevallen pentesting genoemd. Het verschil tussen pentesting en pentesting is vooral een kwestie van semantiek – beide termen verwijzen naar hetzelfde proces.

Wat doet een pentester

Pentesters moeten de informatiebeveiliging en de bedrijfsdoelstellingen van het bedrijf volledig begrijpen. De pentester moet ook op de hoogte zijn van de beveiligings- en bedrijfsdoelstellingen van de infrastructuur.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen