Het laten uitvoeren van pentesting

Pentesting is een verkorte vorm van Pentesting Vulnerability Testing. Het is een techniek die door IT professionals wordt gebruikt om de veiligheid van software en computernetwerken te controleren. In deze blogpost behandelen we alles wat je moet weten over pentesting en hoe je ermee kunt beginnen. Als je nieuw bent in de wereld van informatietechnologie en beveiligingstesten, zal deze blogpost je helpen om sneller aan de slag te gaan. Ook is het uitvoeren van een pentest belangrijk voor een organisatie.

Wat is pentesting en waarom is het belangrijk

Pentesten, vaak pentesting genoemd, is een methode om de veiligheid van een computersysteem of netwerk te testen door te proberen het te hacken of er misbruik van te maken. Ethisch hacken is een breder veiligheidstest proces waarvan pentesting een onderdeel is. Organisaties gebruiken pentesting om kwetsbaarheden te ontdekken en te bepalen hoe deze moeten worden aangepakt. Hetzelfde concept wordt in sommige gevallen pentesting genoemd. Het verschil tussen pentesting en pentesting is vooral een kwestie van semantiek – beide termen verwijzen naar hetzelfde proces.

Wat doet een pentester

Pentesters moeten de informatiebeveiliging en de bedrijfsdoelstellingen van het bedrijf volledig begrijpen. De pentester moet ook op de hoogte zijn van de beveiligings- en bedrijfsdoelstellingen van de infrastructuur.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen